Krokodil Jones je nilski krokodil: velika vodna žival s strašnim gobcem in dolgim ter močnim luskavim repom, ki s številno družino živi v in ob najdaljši svetovni rek Nil. Krokodili so zelo iznajdljive živali, ki se znajo ohladiti v vodi, ko je pretoplo in posončiti na rečnih obalah, ko se temperatura spusti. Predvsem pa so neustrašni, pred njimi ni varna praktično nobena žival, ki se potika ob bregovih Nila, mogoče bi ga edino nilski konj lahko prestrašil s svojo ogromno postavo.

Tako je tudi Jones, veliki krokodilji samec, preživljal vroče poletne dni in se soparnega popoldneva namakal v reki ter z zanimanjem z enim očesom ves čas spremljal svoje mladiče, ki so se v vodi igrali s prijatelji. V vodi so delali prevale, krožili okoli svoje osi in se poskušali pognati čim višje iz vode ter preskočiti vejo, ki je štrlela iz skale, ki je kot zanesljiv rečni policaj trdno stala sredi reke.

Rečni tok je krokodile nosil po reki navzdol, vedno bolj so se bližali tudi brzicam na Nilu, kjer pa mladi krokodili, vsi zaverovani v igro, niso opazili, da je človek tam v vodo postavil pasti (op.p. krokodilje meso in njihova koža sta vedno bolj zaželeni trofeji oz. dragoceno blago, seveda s človeškega stališča, žal).

Mali Eight (ime je dobil, ker je ob rojstvu na svoji koži imel osem malih črnih pik) je bil med njimi najbolj srborit in vedno želel v vsem zmagati. Tokrat je to pomenilo, da je bil med krokodiljimi mladiči prvi v vrsti in tako je nevedoč zaplaval v past: reka ga je nesla proti brzicam, ki se jim je v zadnjem momentu s hitrim obratom izognil, na ta način pa zaplaval ravno v veliko ribiško mrežo, ki so jo nastavili divji človeški lovci prejšnji večer. Ostali mladiči so mu želeli pomagati, k nesreči pa je njihova panična reševalna akcija pripomogla samo k temu, da se je Eight vedno bolj zapletal v mrežo.

Dobro, da je bil v bližini Jones, ki se je v takih situacijah že večkrat znašel: hitro je zaplaval proti mreži, s svojimi močnimi čeljustmi pregrizel vozel mreže in le ta se je razprla in Eightu omogočila hiter pobeg iz nje. Vsi mladički so občudujoče opazovali Jonesa in se čudili njegovi spretnosti in hitri ter trezni reakciji, mali Eight pa mu je zadihan hvaležno rekel: »Uf, uf, uf, hvala ti Jones, če ne bi bilo tebe, bi bil jutri mogoče že na poti proti krokodilji tržnici.«

“Z veseljem pomagam Eight, za vse vas pa še en droben nasvet: mi, starejši krokodili oz. z malce daljšimi izkušnjami, smo se že naučili, da človek postavlja svoje pasti v bližini brzic, ker ve, da se jim želimo izogniti. Zato bodite ob brzicah vedno pozorni, obenem pa vam izdam še dodatno skrivnost: če se ujamete v takšno človeško past, vedno poglejte, kje je njen vozel. Potem pa ga z vašimi močnimi zobmi presekajte in mreža se bo sama sprostila.«

In tako so se naši krokodilčki spet naučili pomembne življenjske lekcije, Jones pa jim je ob tem še dodal:

“Vidite dragi moji, zato pa smo krokodili še vedno prisotni, vse od časov velikih dinozavrov, do danes – ker se znamo učiti nove stvari, se prilagajati in tudi pozabiti tisto, kar mogoče ne deluje več.”

Nauk zgodbe:

Dober vodja ima sposobnost prilagajanja in hitrega odziva na zunanje in notranje okolje. Je učljiv, odprt do novih idej (deluje kot večni študent) in se zna odzvati s primernim scenarijem in odprto ter neobremenjeno poiskati ustrezno rešitev za nastalo situacijo.

Predvsem pa so veliki voditelji veliki učitelji: iz svoje ekipe izvabijo najboljše potenciale in razvijajo njihove talente.

 

Janez Žezlina

Potentiolog in poslovni coach

E: janez@ecg.si

 

P.S.

Krokodil Jones je šesta od mnogih živalskih basni o vodenju (prva je bila Orel Primus), ki bodo v obliki ilustrirane zbirke izšle v začetku leta 2019. Za več informacij mi pišite na janez@ecg.si.

P.P.S.

Krokodili so živeli že v času dinozavrov. Njihova sposobnost prilagajanja jim je omogočila, da so preživeli do današnjih dni. Pri tem gre za kombinacijo fizičnih sprememb (prilagojen metabolizem, ki jim omogoča, da lahko zdržijo brez hrane tudi več mesecev; prilagojen prebavni sistem, ki jim omogoči, da lahko prebavijo praktično vse, kar zaužijejo; izreden vid in voh; zaščiteni in noči prilagojeni vidni receptorji) in sprememb v njihovem obnašanju (močna sposobnost fokusirane pozornosti, potrpežljivosti in učenja, kot je npr. sposobnost, da se izognejo nevarnim situacijam, ki so se jim že zgodile, jih ne ponavljajo).

Kljub temu, da so se v naravi uspešno prilagajali skozi čas, jih je človek s svojim agresivnim lovom pripeljal v situacijo, ko so tudi mnoge krokodilje vrste, na robu izumrtja.