Orangutanka Zvonka je izredno rada brala: od potopisov do romanov, stripov in pravljic, do strokovne literature in celo menujev v restavracijah, skratka brala je vse in povsod, eno knjigo je imela vedno celo na stranišču. Kolegice orangutanke so jo izredno cenile, ker je bila razgledana in je veliko vedela o vsem.

In tako so jo enkrat nenačrtovano prijavile na super kviz, z glavno nagrado – družinskim izletom v Zoolandijo, kjer so najboljše zabave in super hrana.

Zvonka se je najprej ideji upirala, češ: »Kaj pa jaz vem o tem in tem«, potem pa je po celotedenskem rotenju in prigovarjanju njenih kolegic le pristala.

Ker pa v super kvizu tekmujejo trojke proti drugim trojkam, si je morala Zvonka, kot vodja trojke, izbrati še dva člana oz. članici ekipe. Po temeljitem razmisleku se je odločila za slona Gingerja in medveda Babuja, ki sta po njenem prepričanju o marsikateri živalski zgodovini in sedanjosti vedela še bistveno več od nje.

In tako se je ta vesela trojka odpravila v živalsko prestolnico Čudoviti grad, kjer jih je v pravem filmskem studiu pozdravil voditelj kviza racman Kiko, velika filmska zvezda v živalskem svetu – super kviz je namreč vsak petek zvečer gledalo na milijone živali po vsem svetu.

Naša trojka je po začetni nervozi premagala prve tekmece in se kar malce nepričakovano znašla v finalu, kjer se bo za veliko super nagrado pomerila proti 11× zmagovalcu superkviza, prašiču Leonu, ki je v vseh teh letih vedno kar pometel s konkurenco. Leon je bil prav zastrašljivo pametna žival, ob sebi pa je imela dva mlada prašička Tikija in Pikija, ki sta mu pomagala pri pripravi na kviz, nista pa bila po znanju niti malo enakovredna Leonu, ki ob sebi ni trpel ljudi, ki bi vedeli vsaj pol toliko kot on.

In potem se je zgodilo: do zadnjega vprašanja sta bili obe trojki izenačeni: Leon je »rastural« pri odgovorih na vprašanja, vendar se je tudi Zvonka enakovredno kosala z njim. Pri zadnjem vprašanju o zgodovini konjskih dirk pa se nihče od njiju ni mogel spomniti, kdo je bil zmagovalec dirke vseh dirk leta 1566. Takrat pa se je Ginger (saj veste: »Sloni si zapomnijo«) spomnil, da je bil to Ulikses III in naša trojka je zasluženo osvojila in se veselila potovanja v Zoolandijo.

Nauk zgodbe:

Močan vodja se obkroži z ljudmi, ki (lahko) vedo (tudi) več od njega. Šibak (nesamozavestni) vodja ima okoli sebe raje tiste, ki vedo manj kot on.

 

Janez Žezlina

Potentiolog in poslovni coach

E: janez@ecg.si

 

P.S.

Opica Zvonka je druga od mnogih živalskih basni o vodenju (prva je bila Orel Primus), ki bodo v obliki ilustrirane zbirke izšle v začetku leta 2019. Za več informacij mi pišite na janez@ecg.si.