Deček Miklos je poletja zelo rad preživljal na kmetiji svojih starih staršev, visoko v alpskih planinah Julijskih Alp.

Na kmetiji je bilo veliko domačih živali, s katerimi se je igral, dedku je zjutraj vedno pomagal pri jutranjih opravilih v hlevu, popoldneve pa je preživljal pri igri v naravi in spoznavanju lastnosti ter spretnosti domačih živali na kmetiji, pa tudi tistih neudomačenih gorskih.

Všeč mu je bil petelin, s svojim jutranjim kikirikanjem, krave, ki so vsak dan poskrbele za mleko in so bile nasploh zelo prijazne gospe, pa koze in gamsi, ki so se gibčno in spretno premikali po skalnatih previsnih grebenih, neverjetno kje vse so bili sposobni plezati.

Edina žival, za katero ni vedel, kaj bi z njo, je bil prašič Mankela, ki je cele dneve prežal v mlakuži ob hlevu in se mu je zdel, da je samo ena lena in obilna žival.

Vendar pa je prišel tudi en vroč poletni dan, ko se je Mankela res izkazal. Dedek in babica sta bila tisti dan po nakupih v dolini, Miklos pa se je ravno igral v hlevu z živalmi, ko je nad tamar pribrzela nevihta. Ko je udarila strela v bližnje drevo, je le to zagorelo in padlo na vrata hleva, ki je začel goreti.

Živali in Miklos so bile ujete v vročem kotlu, takrat pa Mankela z močnim glasom ukaže: »Krave poiščite nekaj hlodov in jih pomočite z mlekom, koze naberite seno in nekaj vrvi, kokoši priskrbite nam jajca, ti Miklos pa nam pomagaj zvezati vse skupaj.«

In tako so naredili skupaj tobogan, po katerem so se vsi skupaj iz prvega nadstropja spustili in rešili. Navdušene živali in Miklos so po tem, ko jih je strah zapustil začeli navdušeno vzklikati: »Živel Mankela, hura Mankela, naš junak.«

Mankela pa je ob tem samo skromno dejal: “To obilno in nepokretno telo je resda lahko moja ječa, vendar pa mi je narava dala glavo in bister um, da ga pametno uporabljam.”

Nauk zgodbe:

Dober vodja deluje umno: zna se ustaviti in razmisliti, kako bi stvari lahko naredili drugače, jih poenostavili in izboljšali.

 

Janez Žezlina

Potentiolog in poslovni coach

E: janez@ecg.si

 

P.S.

Prašič Mankela je četrta od mnogih živalskih basni o vodenju (prva je bila Orel Primus), ki bodo v obliki ilustrirane zbirke izšle v začetku leta 2019. Za več informacij mi pišite na janez@ecg.si.