Vsak od nas je verjetno že večkrat dobil nasvet: ”Živi za danes!” ali ”Živi za ta trenutek in se ne ukvarjaj s preteklostjo in prihodnostjo.” Večinoma se zamislimo in ugotovimo, da  to ni dobro početi in stvar je za nas zaključena.

Koliko časa pa preživimo v sedanjosti? Občutek imamo, da veliko, ker drugače ne bi mogli delovati v privatnem življenju, službi in v prostem času. Če pa se malo bolj posvetimo temu vprašanju pa ugotovimo, da ne opazimo, kaj nam kdo govori, kaj mi govorimo, ne zaznamo naših misli, ne občutimo okusov, ki so prisotni, ko jemo hrano, ne zaznamo, kaj se ta trenutek dogaja v mojem telesu, ne zaznamo okolja, v katerem smo ta trenutek. Večinoma smo v preteklosti ali prihodnosti.

Tu nam pomaga čuječnost ali angleško mindfulness. Psiholog Miha Černetič čuječnost opisuje kot nepresojajoče, sprejemajoče zavedanje dogajanja v sedanjem trenutku.  Ko smo čuječni, se zavedamo, kaj se ta trenutek z nami dogaja in tega ne poskušamo spreminjati ali pa temu ubežati. To pomeni, da nas naše dojemanje zanima in da smo odprti do njega. Biti čuječen pomeni, da smo navzoči v tem trenutku, da se zavedamo svojih misli, čustev in tudi telesnih občutkov. V svojem življenju smo razvili odzive na določene situacije, ki so postali samodejni in se jih niti ne zavedamo. Če pa opazujemo misli, čustva in telesne občutke, imamo možnost, da ne reagiramo samo avtomatsko, na dogodke se lahko odzovemo drugače, v skladu s trenutnim dogajanjem in našim občutenjem trenutnega dogodka. To lahko pomeni, da se na vsak dogodek odzovemo drugače, njemu primerno in s tem si zmanjšamo stres in napetost, ki bi nastala pri našem ustaljenem reagiranju. 

Čuječnost nam bo pomagala tudi pri vodenju ljudi. V pomoč nam bo pri opazovanju doživljanja razlučnih situacij pri vodenju, s tem se bomo kot vodje lažje prilagajali situacijam, s katerimi se srečujemo pri delu z ljudmi. Naši odzivi ne bodo avtomatski, te lahko pri vodenju napravijo veliko škode, postali bodo prilagojeni in mi bomo s tem bolj uspešni, sproščeni in tudi boljši pri vodenju.

V pomoč nam bo pri vsaki dejavnosti, ki jo v življenju počnemo, ker se bomo zavedali, kaj se z nami dogaja, ne bomo podlegli vsem mislim, ki se nam pojavijo, ker bomo sposobni odreagirati drugače.  S čuječnostjo se naučimo sprejeti samega sebe, kako najdemo čas, da se ustavimo, kakšne so naše misli in čustva, da se naučimo probleme gledati na nov, drugačen način.

Čuječnost je potrebno vaditi in z vadbo se vedno bolj razvija. Za uspešno, manj stresno in uspešnejše življenje je čuječnost bistvenega pomena.

Čuječnost je človeška lastnost, ki jo imamo vsi, je pa pri vsakemu posamezniku drugače izražena. Vsak od nas jo lahko razvije, če ima za to željo in voljo do sprememb v svojem doživljanju in življenju.  Koristi čuječnosti se kažejo pri zmanjševanju stresa, zdravljenju depresivnih stanj, na področju partnerskih odnosov, na področju zdravljenja raka, učinkuje tudi pri krepitvi imunske funkcije. Čuječnosti se lahko naučimo s pomočjo coachinga, veliko pa jo uporabljamo in razvijamo tudi v terapevtskem delu.

 

Matjaž Košir

 

Matjaz.kosir@energos-svetovanje.si

matjaz.kosir@psiho-terapevt.si

www.psiho-terapevt.si

 

»Sedanjost je edini čas, ki ga kdor koli od nas ima, da je živ – da kar koli ve – da zaznava – da se uči – da deluje – da se spreminja – da se zdravi.«

Jon Kabat-Zinn