»Misel, kot misel, ni ne dobra niti slaba; je kreativna akcija, in vedno prevzame fizično obliko. Iz tega sledi – misli, ki jih mislite, postanejo stvari, ki jih imate ali jih nimate.« Genevieve Behrend

KAJ JE VIZUALIZACIJA IN KAKO JO LAHKO UPORABIM?

Se spomnite naše šampionke Tine Maze? Kaj je delala, preden se je pognala na progo? V mislih in slikah se nam pojavi podoba športnice, ki stoji na vrhu štarta in si v mislih odvrti film uspešne izvedbe tekme ter vidi, kako na koncu slavi zmago.

Ljudje smo vizualna bitja – po drugi strani pa naša podzavest (ki je naše izredno močno usmerjevalno orodje – naš “software” – program, ki ga imamo naloženega v glavi) ne loči med domišljijo in realnostjo. Zato lahko s pomočjo tehnike vizualizacije ustvarimo super dobre podlage (da smo bolj suvereni, se počutimo v “boljši koži”, je t.i. pozitivni samospodbujevalni nagovor) za kasnejšo izvedbo – uporabno ne samo v športu, temveč tudi v delovnih in zasebnih okoljih.

Od sredine dvajsetega stoletja je bilo tako narejenih ogromno zdravstvenih raziskav, številne študije v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa so pokazale, da lahko vizualizacija, ki jo je možno dopolnjevati tudi z drugimi metodami proti stresu, vpliva celo na fiziološke procese kot so npr. dihanje, prebava, krvni tlak, srčni utrip, sproščanje živčevja, depresije, povečanje motivacije in tudi za spreminjanje negativnih miselnih vzorcev.

Vizualizacija namreč spodbuja delovanje desne možganske polovice, kjer se nahaja center ustvarjalnosti in čustev, ter od tam pošilja dražljaje preko možganske skorje v hormonski sistem in avtonomni živčni sistem, odgovoren za telesne funkcije.

Ta tehnika zavzema danes pomembno mesto v napredni psihoterapiji, ker lahko z njo dosežemo prehod v stanje globokega psihofizičnega miru, ter duhovne in telesne sprostitve, seveda pa jo lahko zelo učinkovito uporabimo tudi za doseganje naših ciljev in premagovanje izzivov na različnih področjih življenja.

KAKO VIZUALIZACIJA POTEKA

»Ustvarite si jasno mentalno sliko, kaj želite, navdahnite jo s čustvi in vztrajajte.«

Poglejmo si naprej, kako tehnika vizualizacije sploh poteka. Predstavljamo si, da želene slike ali določene zaželene podobe, katere želimo uresničiti v prihodnje,  gledamo z zaprtimi očmi in doživljamo z našim umom, kot na filmskem platnu, v razdalji približno dveh do treh metrov. Ko enkrat obvladamo gledanje v zaslon, se pri vajah in razmišljanju na projekcijski površini pojavljajo slikovni ali verbalni odgovori. Vizualizacija torej predstavlja stanje, v katerem zavestno prekinemo trenutno dejavnost in se popolnoma sproščeno predamo vizualizaciji. Izvajanje teh vaj v nas seveda vzpodbudi določena pozitivna pričakovanja, zato takoj pričakujemo nekakšno izboljšanje, vendar pa je za vsako stvar, ki jo želimo doseči, potreben določen čas in vztrajnost in le tako nam bo uspelo.

Telo je okvir oz. podlaga za spodbujanje naše duhovne in duševne moči. Zdravo telo pa je pogoj za harmonijo duše in duha, zato lahko iščemo vzrok vsake bolezni v motnjah harmonije med telesom in dušo, kajti samo harmonija celote zagotavlja zdravje. Zbolimo lahko šele v primeru, ko tlačimo čustva, kopičimo probleme, živimo v stalnem stresu in strahu ali pa smo nezadovoljni s svojim načinom življenja. Vizualizacija pa nam po drugi strani ravno omogoči harmonično komunikacijo med telesom in dušo.

Dokler notranje ne verjamemo, da lahko nekaj dosežemo, naša podzavest to ne bo sprejela kot svojo nalogo in v tej smeri tudi ne bomo delovali. Obenem se v tem primeru lahko zgodi celo to, da tudi če bi dosegli želeno stanje, bi se ob tem počutili neugodno in bi kaj hitro poskrbeli, da bi to izgubili. Primer: dokler nismo v sebi prepričani, da bomo z zdravo prehrano in rekreacijo ter uravnoteženim načinom življenja prišli tudi do zunanje spremembe, ki se bo odrazila v naši ustrezni telesni teži, toliko časa bomo podzavestno delovali v nasprotnih smereh in pri sebi vedno našli razloge, zakaj zdravo hujšanje za nas ne pride v poštev.

Tako pridemo do najpomembnejšega vzvoda uporabe tehnike vizualizacije. S predstavljanjem drugačnih občutkov ob določeni situaciji, namreč lahko spremenimo naše notranje stanje. Če z vizualizacijo spremenimo naš notranji zemljevid realnosti iz negativnih predstav v pozitivne, se bodo spremenile tudi naše misli, posledično pa naša dejanja, to pa bo vodilo k drugačnemu rezultatu. Se pravi, vizualizacija podkrepljena z dejanji, ki izhajajo iz naše volje in notranjega prepričanja, da bomo naredili nekaj za kakovost svojega življenja, ima lahko neverjetno pozitivni učinek pri doseganju naših ciljev, kar nam zopet da še več energije in te cilje potem še lažje dosegamo (t.i. pozitivna spirala uspeha, o kateri sem že pisal).

Zato lahko poslušamo o uspešnih zgodbah ljudi iz zelo različnih področji, kako so si pomagali s tehniko vizualizacije. Zmagovita tekma, uspešna pogajanja, vrhunsko odigran koncert,  odličen nastop pred večtisoč glavo množico, uspešna prodaja in še bi lahko naštevali. Praktično vsak, ki opisuje takšno zgodbo, je sistematično vrtel določen pozitiven film v svoji glavi, ob čemer se je počutil bolje in bolje, to je nato podkrepil še z ustreznimi dejanji ter tako prišel do želenega cilja.

TODA PAZLJIVO

»Brez muje se še čevelj ne obuje,« pravi slovenski pregovor oz. ne morete zadeti na loteriji, če niste kupili srečke.

Tudi Tina Maze ni zmagala samo na način, da si je pred tekmo narisala progo (npr. smukaško olimpijsko progo v Pekingu) in odvizualizirala pozitiven razplet večkrat v svoji glavi. Pred je morala tudi še kaj narediti – se pripraviti, spraviti telo v akcijo, trenirati …

Kar pomeni, da tudi vizualizacija nima čarobne moči, v smislu –  ti samo poležavaj pred televizijo, si v glavi predstavljaj, kako si lep, srečen in primerne postave, ipd. ter se bo vse to zgodilo samo od sebe, če si boš le dovolj velikokrat odvrtel ta film v glavi. Seveda ljudje izjemno radi kupujemo bližnjice oz. t.i. čarobne tabletke, ki spremenijo naše življenje čez noč, čeprav globoko v sebi vemo, da takšen recept ne obstaja. Takšen pristop namreč krši osnovno filozofsko načelo, ki pravi, da žanješ samo to, kar tudi poseješ. Kar pomeni, da če kakršnokoli miselno dejanje ni podkrepljeno tudi z določenim fizičnim delovanjem, nima nobenega smisla. Nisem še srečal človeka, ki bi prišel do fit postave z gledanjem televizijskih reklam za dobro postavo in sendvičem ter kozarcem piva v roki. Nasprotno, za zdravo postavo je potrebno vložiti veliko naše energije, časa, samodiscipline (truda), predvsem pa vztrajnosti oz. jeklene volje.

AFIRMACIJE – MOČ POZITIVNIH TRDITEV

Komplementarno orodje vizualizaciji so afirmacije. To so kratki pozitivno naravnani stavki o sebi, ki si jih posameznik določen čas ponavlja v mislih. Hkratna uporaba tehnike vizualizacije in afirmacij lahko zelo pospeši verjetnost našega uspeha pri doseganju ciljev.

Kakšna je pravilna uporaba moči afirmacij?

Vsak od nas ima neprestano nek notranji dialog. Redkokdo je sposoben upravljati svoj um tako daleč, da v notranjosti prevladajo samo pozitivna stanja. Problem notranjega dialoga je namreč v tem, da je v večini primerov negativno naravnan. Enkrat, ko začnemo opazovati misli, ki se nam porajajo same od sebe, ugotovimo, da je izjemno veliko takih z negativnim predznakom. Pozitivne misli in pozitivni dialog je dialog miru, ljubezni, povezovanja, ustvarjanja, na drugi strani pa je negativni dialog ravno obratno, to je dialog ločevanja, tekmovanja, kritiziranja, obsojanja ipd. Zato je ključno, da je naša afirmacija primer pozitivnega dialoga s samim seboj in da jo pogosto ponavljamo, dokler je ne ponotranjimo in jo podzavest ne sprejme za svojo.

Pri tem nam bodo v pomoč naslednji nasveti, kakšna je učinkovita afirmacija, ki povečuje našo možnost uspeha pri doseganju ciljev:

  • Afirmacija je kratka, jedrnata in nedvoumna pozitivna misel.
  • Oblikujemo jo v sedanjosti, kot da smo želeno stanje že dosegli.
  • Pomembna je intenzivnost in vztrajnost delovanja oz. ponavljanja, skladno s priporočilom, da tisto, na kar se v življenju osredotočamo, tisto raste. Bolj vztrajno, ko bomo afirmacijo ponavljali, večja je verjetnost, da jo ponotranjimo in sprejmemo za svoje resnično dejstvo.
  • Afirmacija ne sme biti v neskladju z realnostjo, kar pomeni, da ni priporočljivo, da bi se vaša afirmacija glasila: »Sem v dobri fizični kondiciji, primerne postave in zadovoljen s svojim življenjem,« v primeru, da to še ni trenutna situacija. Veliko bolje je, če si ponavljate naslednjo trditev: »Sem v vedno boljši fizični kondiciji, moja postava dobiva pravo obliko in vsak dan sem bolj zadovoljen s svojim življenjem.«
  • Afirmacije si ne smejo biti medsebojno nasprotujoče.
  • In mogoče še zadnji, a izredno pomemben nasvet: podzavest ne loči resničnega dogodka od miselne predstave, prevzame le najmočnejšo misel. Torej lahko s pozitivnimi miselnimi predstavami (vizualizacija, podkrepljena s pozitivnimi afirmacijami) spremenimo naš notranji svet, ki posledično vpliva na spreminjanje našega zunanjega sveta.
  • Afirmacije si lahko zapišete na kartonček, ki ga imate vedno pri sebi in ga redno preberete, lahko uporabite vaš telefon ali računalnik in si tam uredite afirmacijo kot redni vsakodnevni opomnik. Seveda pa je še bolj smiselno kombinirati vizualizacijo in uporabo afirmacij na način, da si na vašem filmskem platnu, ki si ga v mislih predstavljate, vrtite vašo pozitivno afirmacijo.

Kakšna bo torej vaša vizualizacija in/ali afirmacija, v povezavi z vašimi cilji in življenjskimi izzivi?

Janez Žezlina

Potentiolog

E: janez.zezlina@ecg.si