Situacije, ki se dogajajo v našem življenju so in vedno bodo! To, kako pa jih zaznavamo in posledično odreagiramo na te situacije, pa je odvisno od nas samih.

 

NAŠE PREDSTAVE SO ENAKE RESNIČNOSTI

Spodnja dva primera opisujeta resnične situacije, ki so se zgodile:

  • V drugi svetovni vojni so ljudje izvajali razne poskuse, ki niso humani. Pri enem od takih poskusov so ljudem prerezali žilo in jim povedali, da to, kar kaplja na tla, je njihova kri in ljudje so bili dejansko v parih sekundah (minutah) mrtvi.
  • Še en primer, ki se je zgodil pa vključuje osebo, ki se je zaprla v hladilnico in ker od znotraj ni mogla odpreti vrat je v hladilnici zmrznila in zjutraj jo je sodelavec našel mrtvo z vsemi znaki podhladitve.

 

Popolnoma resnični zgodbi, katerih izid je lahko napovedati z zelo veliko verjetnostjo – in to ravno takšnega, kot se je tudi dejansko zgodil v zgoraj opisanih primerih.

Največja ironija pa je bila dejansko ta, da v prvem primeru na tla ni kapljala njihova kri, temveč so spuščali vodo. Ljudje pa so si predstavljali, da dejansko kaplja njihova kri, saj so imeli zavezane oči in niso mogli videti, kaj se dejansko dogaja! V drugem primeru pa se je zgodilo to, da hladilnica v resnici sploh ni bila prižgana in so človeka dejansko ubile njegove lastne predstave!

O podobnem primeru sem pred časom govoril tudi s kolegom planincem, ki mi je povedal, da se podobne stvari dogajajo tudi v hribih, kjer ljudje zmrznejo zaradi predstave o mrazu, četudi dejansko stanje ni tako hladno.

Iz teh zgodbic lahko sklepamo, da naše predstave predstavljajo našo resničnost za možgane in naš celotni organizem, ki se potem na te predstave tudi odzove skladno s predstavami. Odziv celotnega organizma na prej opisane primere je bil takšen, da so bili občutki v organizmu zelo neprijetni in ti neprijetni občutki so se stopnjevali – potencirali do tiste mere, ki je potem povzročila uničenje organizma – življenje človeka.

In v kolikor lahko ljudje dejansko samega sebe umorimo s predstavami, se lahko potemtakem tudi vprašamo ali pa obstaja tudi drugačen način – kako lahko s predstavami izboljšamo kvaliteto našega življenja in kako lahko to storimo!

 

KAKO USTVARITI POZITIVNE PREDSTAVE

Če si pogledamo prejšnje zgodbe in pogledamo stvar z drugega zornega kota, nam kaj hitro postane jasno, da če želimo obrniti predstave nam v prid, je ključno, da so le te takšne, ki pri nas potencirajo občutke ugodja, zadovoljstva in veselja do te mere, da nas navdihujejo in napolnjujejo z življenjsko energijo. Zanimivo je namreč dejstvo, da je amplituda elektromagnetnega valovanja srca do 60x močnejša od amplitude valovanja možganov, zaradi česar predstavljajo občutki, kadar se ljudje dobro počutimo, glavni vir energije v našem telesu. 

Zatorej, da ne bo pomote, sama predstava ni dovolj. Potrebno je vključiti še naše občutke, kjer se zelo dobro počutimo – le ti dobri občutki pa se porodijo sami od sebe, v kolikor si znamo predstavljati PRAVE stvari za nas!

Vsakdo od nas sam za sebe točno ve, kaj mu prinašajo določene predstave in kaj občuti pri njih. Vsak za nas lahko najde takšne predstave, ki mu pomagajo živeti izpolnjeno življenje in ustvariti frekvenco (vibracijo) delovanja, kjer se fantastično počutimo.

In čar tega je ravno to, da lahko to stori vsak, ne glede na to, kar se dogaja okoli njega saj te stvari izvirajo iz naše notranjosti. In ravno tako ,kot so ljudem v drugi svetovni vojni zavezali oči in jih “prisilili” da so si predstavljali negativne predstave, lahko dejansko tudi mi zavežemo oči v situacijah, ki se nam dogajajo v življenju in si predstavljamo pozitivne predstave in si s tem omogočimo naše optimalno delovanje tudi v situacijah, kjer bi večina ljudi odpovedala.

 

DA NE BO POMOTE!

Tako kot je potreben fizični trening, da pridemo do kondicije, ravno tako je potreben tudi trening predstav, če bi želeli priti do tako imenovane pozitivne čustvene kondicije.

Stvari ne gredo vedno iz danes na jutri – potreben je čas in določen proces.

Na začetku začnemo namreč zavestno spreminjati naše predstave na zavednem delu. S časom pa se na podlagi izkušenj, discipline in navad, začnejo stvari spreminjati tudi na našem nezavednem delu.

In glede na to, da je naš nezavedni del hitrejši (pa tudi močnejši) od našega zavednega dela, v tistem trenutku, ko spremenimo odziv našega nezavednega dela, naredimo tudi točko preobrata – saj smo dejansko spremenili naš vedenjski vzorec, našo navado in si ustvarili plodna tla za kvalitetno življenje ne glede na to, v kakšnih situacijah se znajdemo.

Sami sebi postanemo najboljši učitelji in najboljši učenci življenja!

 

Vse najlepše želje vam želim pri treningu Vaših predstav,

Trener in coach mag. Peter Babarović