Ali bi si tudi vi želeli na “klik” prebuditi najboljšo različico samega sebe? Takrat, ko jo (spet) potrebujete?

Predstavljam vam tehniko sidranja -> mentalne tehnike, ki izhaja iz NLP-ja (nevrolingvističnega programiranja). Njena ideja pa je, da zasidramo svojo najboljšo različico, ko smo bili v bistvu najboljša verzija samega sebe, v svoji super podobi oz. stanju in ta zmagovalna občutja prebudimo, ko jih potrebujemo, s pomočjo t.i. SIDRA.

Tehnika je sestavljena iz treh korakov. 

1. Prvi korak je, da se spomnimo na dogodek, kjer smo se izredno dobro počutili, kjer smo bili najboljša verzija samega sebe.

2. Korak je v tem, da se spomnimo vseh pozitivnih občutkov, ki so spremljali ta dogodek.

3. Korak pa je, da poiščemo Sidro …nekaj, kar deluje na klik in ko pomislimo na to sidro, nas spomni na ta dogodek in prikliče ta pozitivna občutja.

Se pravi, da bi šla sama praktična izvedba lahko takole:

1. Spominjanje na dogodek: začnite z zaprtimi očmi in se osredotočite na spomin, kjer ste doživeli izjemno dobro počutje in bili najboljša verzija sebe. Ta dogodek naj bo čim bolj živahen v vašem spominu. Osredotočite se na občutke, misli in okoliščine tega trenutka.

2. Ustvarjanje sidra: ko ste v popolnem sozvočju s tem spominom, se spomnite točno določeno fizično gesto, sliko, zvok, vonj ali besedo, ki jo lahko uporabite kot sidro za to stanje najboljše verzije sebe. Na primer, lahko stisnete dlan, izgovorite določeno besedo ali naredite določeno gesto, se spomnite določene muzike, ki vas “vrne” v tisti zmagovalni dogodek/situacijo.

3. Aktiviranje sidra: ko želite ponovno doseči to stanje najboljše verzije sebe, uporabite sidro, ki ste ga ustvarili. Ponovno sprožite občutke, misli in energijo tega posebnega trenutka, tako da aktivirate svoje sidro. To lahko storite s ponovnim izvajanjem fizične gese, zvoka ali besede, ki ste jo povezali s tem stanjem.

S temi koraki lahko dosežete sposobnost prebujanja in aktiviranja vaše najboljše verzije sebe, ko jo potrebujete.

Moj primer:

Sam sidranje uporabljam redno tudi dandanes, pri tem pa uporabljam dogodek izpred dobrih 30-ih let, še iz moje “teniške kariere”.

Kadarkoli potrebujem prebuditi najboljšo verzijo samega sebe, mogoče ob kakšnem pomembnem ali pa stresnem dogodku, uporabim tehniko sidranja.

Le-ta me spomni na dogodek na Teniškem centru Slovan, ko sem igral fenomenalno. Takrat sem pozabil na vse dogajanje okoli mene, bil v totalnem “flowu” z igro, moj lopar je bil samo podaljšana roka telesa, uspevalo mi je vse, igral energično in se počutil zmagovalno, energično, kot panter, ki skače po igrišču in polovi vse, tudi nemogoče žoge.

Moje sidro, ki me spomni na ta dogodek je avditivno/slušno: cel dan se mi je na turnirju vrtela pesem Jakuza, od odlične slovenske oz. jugoslovanske skupine Miladojka Youneed. In ko danes potrebujem v določeni (stresni) situaciji tega zmagovalnega Janeza, si zavrtim Jakuzo. Ali samo v glavi, ali pa dejansko preko linka na Youtubu, ki ga imam na bližnjici na telefonu. In ta prebudi tega Janeza izpred 30-ih let, ki je bil zmagovalen, samozavesten, energičen, v flowu in pozitivni občutki me naredijo bolj samozavestnega in suverenega. 

Želim vam vse dobro pri “prebujanju” najboljše verzije samega sebe.

Janez, potentialog

E: janez.zezlina@ecg.si

Želite izvedeti še več o tehniki sidranja – tu še nekaj povezav na to tematiko:

https://govorise.metropolitan.si/astro/s-spremenjenim-razmisljanjem-se-lahko-pocutimo-veliko-bolje/

http://www2.arnes.si/~sspmkotn/edus/enlp06.htm

Dodatne tehnike, ki vam lahko pomagajo:

Vizualizacija in afirmacije