Bodite čim več časa v stanju flowa!

Kako v današnjem (totalno dinamičnem, spremenljivem, hiperintenzivnem, z motnjami nabitem) poslovnem in družbenem okolju dobro Biti, polnovredno Živeti in Uživati ter s tem posledično Briljirati, na različnih življenjskih področjih?

Tako da smo čim več v stanju t.i. Flowa oz. živimo najboljšo različico samega sebe (op.p. the best version of you / your true self)? 

Ali kot bi stari Grki temu rekli -> biti (čim več časa) v stanju evdamonije, ki pomeni dobro življenje ali razcvet. Evdamonijo pa dosežemo tako, da živimo čim bolj krepostno in gradimo zavestno in sistematično svoje dobre značajske lastnosti.

To pa nam lahko uspe na način, da čim pogostje pri sebi spodbudimo t.i. pozitivne energijske receptorje (ki v našem telesu sprožajo naslednje hormone oz. nevrotransmiterje: serotonin, oksitocin in dopamin -> le ti pa v nas sprožajo občutke sreče, energije, dobrega počutja, radosti, ljubezni, veselja in harmonije, ipd).

Pa si poglejmo konkreten primer, ki nam bo to bolj plastično ponazoril.

Zgodba (problem):

Nika* je že preko 15 let funkcijski vodja v večjem slovenskem podjetju. Z nastankom nove vodstvene funkcije, ki se je ni najbolj želela (ji je pa prav prišla), sva začela tudi najino skupno coaching popotovanje. 

Nekaj njenih najbolj tipičnih izzivov je bilo naslednjih: 

 • čutila je pomanjkanje oz. velik upad življenjske energije (enkrat mi je omenila, da se praktično ne smeji več, medtem ko so jo še pred nekaj leti poznali kot živahno in z energijo nabito sodelavko), ki se je poznala tako na delovnem, kot tudi v zasebnem okolju, kjer je “pogrešala družino” in čas zase (za svoje hobije, športne aktivnosti, počitek);
 • preveč časa je namenjala neproduktivni energiji na socialnih omrežjih (na poti z vlakom v službo);
 • delo je odnašala domov in tam zelo pogosto delala pozno v noč;
 • zaradi nabitega delovnega urnika (sestanek na sestanek) ni našla čas za uravnoteženo prehrano, ki je postala tudi zelo neredna in tudi precej enolična (kar se ji je že začelo poznati na teži);
 • sledilo je tudi precej slabše spanje (zaradi nerednega urnika spanja kot tudi tega, da je službene probleme premlevala še dolgo v noč)
 • vse skupaj je rezultiralo v močnem negativnem občutku, da je zapadla v delovno rutino, ki jo ne napolnjuje več z energijo, zadovoljstvom in srečo, posledično pa je tudi svoje naloge začela opravljati manj zavzeto in tudi z nekaj napakami, predvsem pa neproduktivno -> ves čas je imela občutek, da se ji mudi, da ni dovolj učinkovita, da potrebuje dodatno uro v dnevu (da bi lahko dokončala delovne obveznosti), kar jo je še bolj (po)vleklo v negativno spiralo nezadovoljstva, slabšega počutja, nabiranja stresa (oz. stresnega hormona kortizola) in dodatne neproduktivnosti, ko je imela občutek, da (bolj) dela zaradi dela, kot pa da bi bila pri tem ustvarjalna in z veliko dobrimi rezultati.

Rešitev

Kakšne so bile predlagane rešitve oz usmeritve? Kako je lahko Nika uresničila ves svoj zmagoviti (Nika -> grška boginja zmage) potencial?

 • najprej z uporabo t.i. Compassion coachinga (in ne “compliance coachinga”**), ki se je izvajal v smeri tega, da je Nika redefinirala svoje osebno in poslovno poslanstvo -> da je Ponovno našla svoj zakaj (v življenju) in se spomnila, kaj si v življenju in pri delu najbolj želi -> to pa je pomagati drugim, kreativno reševati probleme in ustvarjati dodano vrednost za stranke, dajati svojo energijo naprej neegocentrično in s strastjo;
 • z analizo njenega “kolesa življenja”, kjer je ocenila stopnjo zrelosti pomembnih življenjskih področij (delo, družina, strokovna in osebnostna rast, fizično in duhovno počutje, materialno stanje in finance), njihove razkorake do želenega stanja in določila konkretne aktivnosti in nove navade, ki jo bodo vsakodnevno peljale v želene smeri -> predvsem pa je ozavestila, da če želi živeti dolgo polnovredno življenje, da mora biti njeno življenjsko kolo čim bolj uravnoteženo na vseh (zanjo) pomembnih področjih (op.p. trenutno je bilo izrazito neuravnoteženo v smeri (neproduktivnega) dela, ki ji ob tem še ni dajalo pozitivnih občutkov osebnostne rasti in strokovnega zadovoljstva);
 • v svoje dnevne rituale vzpostavila t.i. Pozitivne ALGORITME***, kot so:

1. Vsako jutro sedaj začne z njeno zmagovito “NIKA uro” (ki ji da energije za cel dan), ko si vzame čas zase (za um, telo in dušo): 

 • čas za hidracijo (za začetek pitje kozarca tople vode), 
 • polnovredni zajtrk, 
 • vaje za telo in s telesom, 
 • dihalne vaje in kratka meditacija,
 • branje priljubljene strokovne literature, ki inspirira ter 
 • priprava malice za čez dan (ki jo poje ob določeni uri, kar pomeni, da je le-ta postala redna aktivnost in da s tem tudi kontrolira/načrtuje svoje (bolj uravnotežene-zdrave) obroke.

2. Prva produktivna ura v službi, ki si jo vsak dan zakupi v urniku (Outlooku) zase in ki jo uporabi za to, da načrtuje delovni dan in njegove prioritete, opravi ključno (A) nalogo dneva, odgovori na pomembno in nujno e-pošto ter načrtuje bloke časa v dolžini 45minut do ene ure, ko je fokusirana na opravljanje ene aktivnosti (op.p. Multiopravilnost je bolj mit, ki se ga da spodbijati, kot pa prava naravnanost oz učinkovita tehnika, ki bi na dolgi rok spodbujala produktivnost (in več energije, kvečjemu obratno)).

3. Popoldanski sprehod v naravi, skupaj s partnerjem. Čas za srkanje energije iz barvite narave, ko se dodobra nadiha svežega zraka in požene kri po žilah?. Čas za vaje iz čuječnosti: zavedanje sedanjega trenutka, svojega dihanja, svojih občutkov in telesnih občutij. Njeno precej boljše (samo)zavedanje je sedaj tudi osnova za osebnostno in telesno nadgradnjo.

4. “Digitalni mrak” (t.i. digital sunset po Brianu Johnsonu):

 • vsak večer po 19.00 se odklopi od Interneta, socialnih omrežij, odgovarjanja na e-pošto, gledanja (negativnih) novic po TV dnevnikih,
 • in se posveti aktivnostim, ki ustvarjajo družinsko harmonijo (skupne večerje in igranje kart ter drugih zabavnih iger s partnerjem in otroci) oz.
 • dan zaključi z branjem nestrokovne literature (dobre knjige, v fizični podobi / ker je vsaj 1 uro pred spanjem nujno izklopiti vse, kar je digitalno in ima “nepravo” frekvenco) in 
 • z vajo hvaležnosti: z mislijo na področja/osebe/dejanja/stvari (od 1 do 3), za katere je tisti dan hvaležna -> neverjetno pozitivna in energična tehnika/vaja, ki v njej sproža pozitivne nevrotransmiterje (dopamin), ki spodbuja boljše počutje, energijo in samomotivacijo.

5. In pa še (trenutno) zadnjega, vendar zelo pomembnega: 

 • vključitev v prostovoljstvo (Unicef), kjer 1x tedensko deluje sedaj kot prostovoljka in pridobiva ogromno pozitivnih odzivov in energije od otrok, ki jim pomaga in so obenem tudi posledica njenega občutka hvaležnosti (“da lahko pomaga in da svetu daje”).

Rezultati:

Nika se že po nekaj mesecih počuti bistveno bolje: ima več energije (posledica redne skrbi za sebe, za njen um/srce/telo/duh), v sebi ponovno čuti strast in dobro počutje, nasmeh se ji je vrnil na obraz, veseli se juter in zvečer je hvaležna, ko zaspi. Seveda je tudi pri delu posledično bolj ustvarjalna in produktivna, obenem v teku dneva naredi bistveno več aktivnosti, ki napolnjujejo njeno življenjsko kolo!

…in za zaključek? Oziroma AKCIJO?

Kaj od tega lahko v 2022 začnete oz. nadaljujete (če vam prinaša dodano vrednost v smislu vašega poslanstva) oz. s katerimi slabimi navadami boste prenehali (ker vas ne peljejo naprej)? 

In s tem pridobili dodaten “booster” energije za življenje in delo?

In katera bo s tem v zvezi vaša ključna (nova) navada (t.i. Key stone habit), ki bo sprožila pozitivno spiralo uspeha – spodbudila izvedbo oz. uporabo vseh ostalih navad/usmeritev/odločitev?

Vse dobro & carpe diem: “Življenje je prekratko, da ne bi bilo polnovredno.”

Janez Žezlina

Potentialog

E: janez.zezlina@ecg.si

*Nika je seveda izmišljeno ime in tudi njen primer je samo skupek različnih tipičnih izzivov, ki jih pri svojem delu zaznavam pri klientih.

** Coaching zaradi skladnosti:

Ko poskušamo nekomu pomagati oz. ga usmerjati, nas lahko pogosto zapelje v takšno smer, da se osredotočimo predvsem na stvari, ki jih je potrebno pri tej osebi popraviti, na primer na slabosti te osebe oz. razkorake do nekih ciljnih, želenih kompetenc, ki naj bi jih ta oseba posedovala.

Z drugimi besedami, osebo, ki se jo coacha, se v takšnem primeru spodbuja, da se premakne čim bolj v tisti smeri oz na načine, ki ji pravijo, kako se mora obnašati, da bo skladna s cilji (podjetja oz. nje same).

Več o tem:

https://www.leaderonomics.com/articles/personal/coaching-with-compassion

***Algoritmi: gre za končno zaporedje natančno določenih, skoraj oz. praktično avtomatsko/podzavestno izvedljivih navodil/nalog/korakov običajno namenjenih reševanju težav ali za izvajanje določenih aktivnosti.