Pogosto govorimo o alfa samcih in alfa samicah. Kdo pa sploh so ti ljudje? Se pogosto najdete v vodstveni vlogi, se radi sami odločate zase in za druge, vam sprejemanje odločitev (naj si bo to, kam greste na pico ali kako se bomo lotili prihodnjega projekta?) ne predstavlja problema? Ste bili že od nekdaj dobri pri izvedbi? Stvari, ki ste se jih polotili, ste tudi izpeljali, in to dobro.

Povsod v živalskem svetu in tudi pri ljudeh so člani, ki drugače razmišljajo, čutijo in ukrepajo. Pri živalih so to tisti osebki, ki se soočijo z nevarnostjo in gredo preko svojih instinktov. Npr. pri slonih, se bo alfa slonica obrnila in soočila z nevarnostjo ter tvegala življenje za svojo čredo, medtem ko se bodo drugi podali v beg.

Podobno ukrepajo alfa samci in samice v človeškem svetu. Pogosto so podjetniki, ki se neprestano soočajo z nevarnostmi, sprejemajo odločitve in skrbijo za druge. Običajno imajo le malo zares dobrih prijateljev in znancev, ni jim pretirano do druženja in zapravljanja časa. Ne gledajo neumnih žajfnic in težko razumejo tiste, ki jih. Imajo pomembno delo in odgovornost. Želijo priti na vrh. Preverite, v kakšni meri pri sebi najdete ključne lastnosti alfa osebnosti.

see you at the top

Sedem ključnih lastnosti alfa osebnosti:

 

  1. Ste vodja – ljudje vam sledijo, ker čutijo vašo gotovost in odločnost.
  2. Ste podjetni – že od nekdaj, pogosto od otroštva, rešujete probleme in ste zaradi tega postali odlični pri tem.
  3. Ste samozavestni – nove priložnosti se vam ponujajo in ste jih pripravljeni sprejeti, kot tudi soočiti se z nevarnostmi.
  4. Imate karizmo – ljudje vam zaupajo, ni nujno, da vas imajo radi, vas pa spoštujejo.
  5. Zmorete – imate pozitivno naravnanost in vsepovsod vidite priložnosti.
  6. Ste ambiciozni in tekmovalni – imate visoke cilje – želite več in to na vseh področjih. Radi tekmujete z drugimi in težko prenašate poraze.
  7. Se znate kontrolirati – znate ostati mirni tudi v stresnih situacijah

 

Kako vam zvenijo naslednji citati?

“Ne bojte se izraziti ekscentričnega mnenja, kajti vsa mnenja, ki so danes sprejeta, so bila nekoč ekscentrična. ” ― Bertrand Russell

“Sebe lahko naredimo nesrečne ali samozavestne. Vloženo delo je enako.” ― Carlos Castaneda

“Kaj si drugi ljudje mislijo o meni, se me ne tiče.« Wyne Dyer

“Ko mi nekdo reče “NE”, to ne pomeni, da ne morem tega narediti, ampak preprosto pomeni, da ne morem narediti tega z njim ali z njo.” ― Karen E. Quinones Miller

Ste se prepoznali v opisu? Se strinjate z izrečenim? Če ob branju tega prikimavate, potem  kažete lastnosti alfa osebnosti. Ste podjetni, vedno ciljno usmerjeni in iščete nove izzive. Skratka Alfa. Pravkar ste prebrali Alfa novice. Poglejte si tudi, kako vam lahko Alfa skupina pomaga doseči vaše cilje. TAG!

 

 

Janez Hudovernik

Pro Acta d.o.o.

Sp. Laze 1a

4247 Zg. Gorje

Slovenija

tel: 00386 (0)4 576 9550

fax:00386 (0)4 576 9551

gsm: 00386 41 643 510

www.proacta.si

www.persolog.si

DISCover. Engage. Coach.

Spremljajte naš blog!