Na trgu je v zadnjih letih ogromno  team building programov in beseda oz. besedna zveza team-building se je »prijela« tako v Sloveniji kot tudi po svetu, tako za izkustveno izobraževalne strokovne team builidng programe, kot tudi za sproščene in zabavne ter aktivne dogodke. Kot  beseda teambuilding zavzame res širok spekter različnih dogodkov, ki so v najširšem pomenu namenjeni povezovanju in gradnji ekipe, so tudi predstave, želje in pričakovanja naročnikov zelo različna.

Ker dobivamo najrazličnejša povpraševanja in imajo ekipe zelo različna pričakovanja s tem v zvezi, ko izvedo, da gredo na »team building« bi želela izpostaviti nekaj ključnih dejavnikov: čemu so strokovno zastavljeni  »team building programi« sploh namenjeni ter kako zastaviti in pristopiti k team buildingu, kadar želite konkretne premike v ekipi.

 

Čemu so team building – strokovni progami, usmerjeni v razvoj tima – namejeni:

Team building, usmerjen v podporo razvoju tima, je izkustveno izobraževalni program, zastavljen tako, da ekipa skozenj prepoznava  vzorce in dinamike, po katerih v timu dejujejo. Za razliko od splošnih izobraževalnih programov, kjer se pridobiva splošna znanja, udeleženci skozi tovrsten team building postopoma dobijo uvide v  obstoječe timsko delo njihove ekipe in prepoznajo, kje so kot ekipa močni, ter kje in na katerih področjih so še priložnosti za izboljšanje. Pogosto se odprejo pogovori, do katerih v timu sicer ne pride, včasih na dan pridejo tudi »tabu teme« in išče se rešitve, ki so najustreznejše za celoten tim. Izboljšanje se ponavadi najhitreje pozna pri prihranku časa, zaradi drugačnega načina delovanja in izboljšanju komunikacije znotraj tima, pri prihranku energije,  pride pa tudi do dviga energije v odnosih med zaposlenimi in predvsem pri doseganju drugačnih, kvalitetno boljših rezultatov ekipe, ki so posledica več sinergij v ekipi.

Tovrstni programi potekajo s pomočjo praktičnih vaj, preizkušenj – lahko aktivnosti na prostem, lahko športnih aktivnosti ali pa v notranjih prostorih, tudi s pomočjo raznih vaj,  ustvarjanja, kuhanja… a za razliko od »zabavnih« programov, ki na prvi pogled vključujejo podobne aktivnosti, vse te aktivnosti služijo kot »pripomoček«, pomoč, preko katerih s pomočjo diskusij in timskega coachinga pomagamo ekipi priti do uvidov v delovanje njihovih ekip in predvsem do prepoznavanja možnosti za okrepitev timskega dela ter pri posameznikih prepoznanje lastnih možnosti in odgovornosti pri delovanju ekipe.

Ponavadi se pričnejo že s predhodno pripravo oz. vsaj posvetom o opažanjih, na katerem področju timskega dela, vodja in člani ekipe menijo, da bi najbolj potrebovali podporo, nato pa se sproti, tekom programa, opazuje in spremlja delovanje ekipe ter temu ustrezno tudi prilagodi program, da ekipa dejansko pride do spoznanj in uvidov, ki so pomembni za njih – v tistem času in situaciji, v kateri se trenutno nahajajo. V nadaljevanju se ekipo vodi h konkretnim korakom za izboljšanje delovanja ekipe.

Ko se odločite za tovrsten program, ga vzemite resno – ne kot »športni dan« ali dan izven podjetja, temveč kot priložnost, da nekaj naredite in premaknete pri delovanju ekipe. Prepogosto, ravno namreč zaradi najrazličnejših predstav o team buildingu in najrazličnejše ponudbe team buildinga, prihajajo zaposleni kljub predpripravi še vedno s pričakovanjem »športnega dne« in jih vsaj od začetka pogovori o timskem delu in tovrstna poglabljanja bolj motijo, kot pa dajo možnost za uvide. Zato je pomembno naslednje:

1. Zaposlene na  team building pripravite

Če ste si zastavili, da boste z zaposlenimi izvedli team building, namenjen razvoju ekipe in konkretnim spodbudam za premike v delovanju, je potrebno zaposlene temu ustrezno tudi pripraviti – jih obvestiti, da gre za izobraževalni program (četudi poteka včasih na prostem in vključuje kakšno zabavno aktivnost), ter temu ustrezno tudi pridejo in so pripravljeni na sodelovanje.

2. Izberite »konkretno« pravo ekipo

Kar velja predvsem pri večjih organizacijah. Smiselno je, da se team buildinga, usmerjenega v razvoj ekipe, udeleži konkretna ekipa – tisti, ki delajo in sodelujeo kot ekipa tudi v podjetju – ter da je ta »ekipa« dovolj majhna (optimalno do 12 oseb – a vselej je smotrno upoštevati celotno situacijo). Včasih je to ekipo težko določiti, predvsem, kjer je več različnih ekip in se članstvo prepleta. Vsekakor je bolj smiselno  začeti z  manjšo vodstveno ekipo, kot pa z nekaj izbranimi iz vsake ekipe, kajti manjša, ožja ekipa se bo lahko pri team buildingu soočila z njihovimi konkretnimi izzivi, medtem ko bo skupina različnih predstavnikov imela bolj »delavnico« in manj skupnega dela na konkretnih izzvih.

3. Vodja ekipe naj bo prisoten

Prepogosto se dogaja, da bi se vodja želel izključiti v smislu »naredite nekaj z ekipo, da bo ta bolje delovala«, imamo te in te probleme . . . vodja je vsekakor pomemben del ekipe in je smiselno, da se pridruži, morda celo prične sam s coachingom glede vodenja tima in se nato nadaljuje s celotnim timom. Le v nekaterih primerih je umik vodje smiseln in še to s predhodno pripravo in načrtovanjem tega umika, a še ta je najbolje, da je le za del programa, ko je to smiselno.

4. Naj team building ne bo le »enkratni dogodek«

Če ste se odločili, da želite v ekipi nekaj premakniti, da bo bolje delovala, žal ni dovolj, da se le udeležite team buildinga, nato pa delate vse po starem. Team building vam bo dal določene uvide, znanja, spoznanja, sprožil med vami pogovore o temah, o katerih se (še) niste pogovarjali, a pomembno je, da ta spoznanja tudi vpeljete v vsakodnevno delo. Če se boste team building le izvedli kot enkratni dogodek, potem pa pri delu delali naprej vse po starem, težko pričakujete kaj več.

5. Najprej se osredotočite na NAMEN programa, šele potem se ukvarjajte z »aktivnostmi«

Prepogosto opažam, da naročniki, ki se zanimajo za team building, želijo konkretnih premikov v ekipi, a ko iščejo njim ustrezen program, se osredotočajo bolj na to, katere aktivnosti bodo izvajali, v katerem hotelu bo potekal program. Vsekakor je tudi to pomembno, a naj to ne bo prioriteta, ko iščete program za razvoj tima. Najprej se usmerite v to, kaj bi z ekipo želeli in kdo vam lahko to v kvalitetni obliki ponudi, nato se dogovarjajte glede aktivnosti.

 

Zaenkrat nekaj krajših napotkov. Vsekakor naj odločitev za teambuilidng, usmerjen v razvoj tima, ne bo nekaj kar se pač »vsako leto enkrat za en dan naredi« ter ob tem išče čim bolj zanimivo aktivnost, temveč odločitev, da želite z ekipo narediti res korak naprej, ter pripravljenost tudi na konkretnejše korake po samem »teambuilding« programu. Tako bo ta dan odsotnosti ekipe (ali tudi dva ali tri) in vaš vložek, resnično lahko obrodil sadove in boste rekli »izplačalo se je«.

 

Eva Ferjan, univ.dipl.psiholog

eva@teambuilding.si

IKSA inštitut