POSLANSTVO VODIJ

Vsak človek je edinstvena oseba z edinstvenim poslanstvom v življenju. Poslanstvo je nekaj, kar nas žene naprej skozi življenje in nam daje občutek polnosti življenja.

V sklopu uresničevanja našega poslanstva se nam v življenju dogajajo različne situacije, na katere lahko odreagiramo konstruktivno ali destruktivno.

V kolikor smo notranje mirni in čustveno stabilni bomo te situacije zaznavali popolnoma v drugačni luči, kakor pa v primeru, ko smo tako umsko kot tudi čustveno raztreseni.

Naše notranje stanje in naša naravnanost je vzrok za to, zakaj lahko nekdo neko situacijo zaznava kot priložnost, drugi kot problem, tretji kot nekaj vsakdanjega…

In veliko večja verjetnost je, da bomo situacijo zaznavali konstruktivno in se nanjo tudi tako odzvali v primeru, ko je naša notranjost čustveno stabilna in mentalno mirna.

Mentalna mirnost in čustvena stabilnost se pojavi takrat ko smo ljudje v toku s svojim poslanstvom, se pravi takrat ko imamo občutek, da živimo polno življenje in živimo naše poslanstvo.

Poslanstvo ima in čuti vsak posameznik v sebi. To je nekaj kar nam ne more dati nihče od zunaj, je nekaj kar prihaja iz naše notranjosti in nekaj, kar nam prižge iskrice v očeh, kjer se vidi polnost našega življenja.

Na poti uresničevanja našega poslanstva se vsakomur izmed nas dogajajo takšne ali drugačne situacije. Le te so vzrok za to, da se ljudje odločamo za to, bodisi za neko drugo stvar v življenju.

Vsaka odločitev pa je neizogibno povezana tudi z ločitvijo. Konstruktivna odločitev pomeni, da se ukvarjamo s stvarmi za katere smo se odločili, ne pa s stvarmi od katerih smo se ločili.

In zaradi dejstva, ker to od česar se ločimo ponavadi boli, ni vedno enostavno, da se ne bi ukvarjali s stvarmi od katerih smo se ločili. Zelo preprost primer je na primer, če nekdo kupi avto za 10.000 EUR se je ločil od 10.000 EUR in če se potem ta oseba, nervira zakaj nima 10.000 EUR pomeni, da se ni konstruktivno odločila. Drugi takšen primer bi recimo bil, če se odločimo, da naredimo nek projekt ali šolo se moramo ločiti od nekonstruktivno porabljenega časa, ki je povezan s popivanjem in sedenjem pred televizorjem,… ipd.

Tudi ko sprejmemo neko odločitev, se nam v življenju zopet pojavljajo takšne in drugačne situacije. In lahko se zgodi, da je potrebno spremeniti pot po kateri hodimo in se drugače odločiti (podobno kot ladja na plovbi, ki zaradi takšnega ali drugačnega razloga zamenja smer plovbe do cilja). In zopet smo pri situacijah in odločitvah.

Niso vse situacije, ki se nam dogajajo v življenju enostavne. Za recimo zelo enostavno situacijo si lahko vzamemo primer, če bi morali prehoditi desko na tleh. Takšna situacija zahteva zelo malo truda in za nas ni stresna.

Če pa to desko postavimo na višino 100m, pa se kar naenkrat zadeva zakomplicira, začnemo se ukvarjati s stvarmi zakaj bi sploh šli čez desko, kaj pa če padem, ipd. Sedaj pa vas vprašam: “Če bi bilo življenje vaše ljubljene osebe odvisno od tega ali pridete vi na drugo stran ali ne, koliko časa bi oklevali?” Odgovorili boste nič (seveda ob predpostavki, da je deska dovolj močna, da zdrži vašo težo…).

Sedaj pa ljubljeno osebo na drugi strani deske zamenjajte z vašim poslanstvom, ki ga imate. Pri ljudeh, ki ne poslušajo samega sebe in ne uresničujejo svoje poslanstvo obstaja velika verjetnost, da ko se stvari v življenju spremenijo – zakomplicirajo (tako kot na primer, ko je potrebno prehoditi desko na veliki višini), ne nadaljujejo svoje poti po deski (ne nadaljujejo z uresničevanjem svojega poslanstva) in se začnejo spraševati kakšen smisel še sploh ima hoditi po njej, kaj pa če padem… In ljudje smo čudoviti pri iskanju izgovorov, vedno lahko najdemo milijon razlogov zakaj nekaj nebi naredili, da pa nekaj naredimo potrebujemo samo 1 razlog. In v kolikor ljudje živimo svoje poslanstvo ta 1 razlog vedno imamo.

Na poti uresničevanja našega poslanstva se nam dogajajo takšne in drugače izkušnje na podlagi katerih se lahko veliko naučimo, da nam ni potrebno ponavljati enih in istih napak. Predstavljajte si za primer Edisona in Nikolo Teslo. Koliko poskusov mislite, da je Edison potreboval, da mu je uspelo narediti žarnico. Več kot 1000! Zelo enostavno bi bilo odnehati že pri 10, ali 100, pa še ko so mu ljudje okoli njega govorili zakaj sploh še sprobava, če mu že tolikokrat in tolikokrat ni uspelo. Vendar uspešni ljudje nikoli ne rečejo ni mi uspelo. Njihov način delovanja je drugačen, kakor je rekel tudi Edison in sicer: “Poznam 1000 načinov, kjer stvar ne deluje in mi zaradi tega ni potrebno ponavaljati istih stvari pri odkrivanju žarnice”. Kar dejansko pomeni iz situacij, ki se nam dogajajo v življenju se lahko nekaj naučimo ali pa nam uspe!! To sta dva edina možna rezultata konstruktivnega delovanja v našem življenju.

Dokler so stvari enostavne in hodimo po deski na tleh in tako uresničujemo naše poslanstvo povečini ni težav, ko pa se stvari spremenijo in postanejo veliko bolj zapletene pa potrebujemo poslanstvo – notranji poriv, ki nas žene v življenju naprej. Če tega nimamo obstaja veliko večja verjetnost, da odstopimo s poti uresničevanja našega poslanstva, s čimer pa dejansko prodamo svoje življenje, srečo in izpolnjenost.

Kajti ljudje smo takrat ko smo v toku uresničevanja našega poslanstva notranje mirni, čustveno stabilni, prevevajo nas občutki zadovoljstva, izpolnjenosti, sreče… ko pa s te poti skrenemo nič ne more zapolniti praznine, ki nastopi v nas samih. Lahko imamo prečudovite stvari okoli sebe, a praznina in z njo povezano nezadovoljstvo še vedno ostane.

Zelo dober stavek, ki bi nam lahko bil kot vodilo pri uresničevanju našega poslanstva je: “Blamiraj se vsak dan”, kar pomeni, da se ljudje dejansko ne bojimo uresničevati svoje poslanstvo, zavedajoč se, da sta možna samo 2 izida: lahko se nekaj naučim ali mi pa uspe.

Je pa vsako delovanje v našem življenju, in z njimi povezane odločitve, povezano s spremembo nas samih, kajti s tem ko dobivamo izkušnje se ljudje dejansko učimo in sprememba je neizogibna, v kolikor se odločimo za takšen način življenja.

In če zaključimo z enim najbolj močnim a najkrajšim govorom, ki ga je imel Winston Churchill, ko je govoril pred diplomanti ene universe: “Nikoli, nikoli ne odnehajte… nikoli ne odnehajte!”

Ni vedno lahko, ni vedno enostavno, a je možno in se izplača, saj nam to prinaša notranjo srečo in zadovoljstvo, kakršnega nam ne more dati nobena druga stvar ali oseba na zemlji.

 

Vse najlepše želje vam želim pri uresničevanju Vašega poslanstva,

 

Trener in coach mag. Peter Babarović