Naslednje razmišljanje je nastalo pred kratkim. K pisanju me je spodbudilo delo s klientom, katerega cilj je bil čim bolje osmisliti svoje delo osebnega trenerja in ga tako tudi predstaviti. Skušam odgovoriti na vprašanje, zakaj je prav visok nivo telesne energije, osnova za ohranjanje celotnega energijskega ravnovesja telesa, ki je preplet različnih energij.

Na kratko sem zajela dragocena osebna izkustvena spoznanja pri delu z ljudmi, s katerimi sem se v svoji praksi trenerja in coacha srečala. Poleg strokovnih dognanj o fizioloških in socialnih vplivih telesne aktivnosti na psihofizično zdravje človeka, tvorijo naslednji zapis. Morda vas spodbudi, da bo telesna aktivnost zaradi svojih mnogoterih koristnih učinkov, v kolikor še ni, postala skrbno načrtovan in ne le naključni del vaših življenj.  

1. Še tako zdrava prehrana, brez gibanja, ne bo vzdrževala mišične mase našega telesa, ki nam omogoča učinkovito vsakodnevno delovanje. Če želimo, da telo bolje izkoristi hranila, ki jih s hrano vnašamo v telo, mu moramo z gibanjem dovajati več kisika, ki pospeši izgorevanje. Ob medsebojnem učinkovanju hranil in kisika je izplen višji nivo oz. količina telesne energije. Več energije kultivira tudi več inteligence, kar pomeni, da smo bolj motorični, naši gibi so bolje koordinirani, popravi se nam drža, telo postane bolj aktivno, čvrsto in se lepše giblje.

2. Visoka stopnja telesne energije generira višji nivo mentalne energije, izboljšuje samopodobo in spreminja prepričanja. Kako? Ko z zadnjimi močmi premagujemo tekaške oz. kolesarske kilometre ali vztrajamo v položaju, ki zahteva veliko moči, ko potisnemo sebe čez rob in zdržimo, te občutke zaupanja v svoje sposobnosti nezavedno prenesemo v vsakdanje življenje, k opravljanju delovnih nalog. S prepričanjem, da zmoremo, gradimo temelje resnične samozavesti.

3. Visoka stopnja telesne inteligence je osnova za razvoj čustvene inteligence, kar pomeni, da bolje upravljamo s svojimi čustvi. Če poznamo mišice in občutek, ki ga ustvari gib, hitreje zaznamo kateri nevidni vodnik nam narekuje naše delovanje, katero čustvo se poraja v nas. Vsled hitrejših zaznav imamo več časa, da se odločimo, kakšna bo naša reakcija. Zavemo se, da nismo isto kot čustveno stanje, v katerem se trenutno nahajamo, pač pa, da »sem jaz konstanta s svojimi vrednotami in lastnostmi, čustvena stanja pa se spreminjajo«. S tem razvijamo čuječnost, ki pomeni pronicljivo motrenje samega sebe. Z boljšim stikom s svojimi občutji in čustvi, razvijamo tudi empatičnost, lažje sprejemamo drugačnost, postanemo bolj strpni.

4. Visok nivo telesne energije je inovativno in kreativno okolje. V telesu se med gibanjem porodi občutek svobode izbire, občutek, da je vse mogoče, da ni neumnih idej. Postanemo bolj pogumni, ne samo pri gibanju, tudi v življenju in spregovorimo o njih. Postanemo bolj prilagodljivi, hitreje odvržemo vse nepotrebno in naredimo prostor ustvarjalnosti, ki je občutljiva dama. Razcveti se, če je osvobojena suženjstva logičnega razmišljanja in nam lahko reši življenje, ko zmanjka obstoječih znanj in rešitev. Takrat tudi ego trči sam vase. Ko se razgalimo s svojimi idejami, nima tam kaj iskati.

5. Pri visokem nivoju telesne energije lahko prestrežemo odmev svojega telesa, kar omogoči globok pogovor s seboj. Tu se skriva duhovna energija. Telesu z gibanjem omogočimo, da se samo odloči, katero aktivnost bo izbralo, kajti telo se najbolje odziva tam, kjer je njegova naravna inteligenca najbolj razvita in najde največje udobje v gibanju. To je odraz esence našega celotnega delovanja. Spoznamo jo, ko nas poboža neverjeten občutek svobode, ki nas dela tako zelo žive. S poznavanjem esence smo bližje življenjskemu poslanstvu.

6. Z mnogimi urami gibanja se odprejo vrata v nas same, v samorefleksijo, s čimer postanemo bolj pogumni pri vseh življenjskih interakcijah in podvigih. S poznavanjem sebe bolj pogumno vstopamo v medsebojne odnose, več se družimo. Povečana možnost sklepanja znanstev, nam omogoča razvoj socialne inteligence in poveča naš socialni kapital.

 

Neaktivnost ali območje ugodja je zelo nevarno za razkroj celotne osebnosti in ne le fizičnega telesa. Če v nekem obdobju prekinemo odnos z njim, se ta informacija vključi v našo zavest, čustva, voljo do ustvarjalnega in osmišljenega življenja, vodi v osamo. Dragoceno je zavedanje, da oblika telesa ni le gensko pogojena, temveč je odraz vsega nevidnega v nas.

 

 

Alenka Zdešar, life & career coach

zdesar@galerija-zivljenja.si