Sam sem dolga leta tekmovalno treniral tenis, tako da me je branje naslednje zgodbe zelo zanimalo ter kot coacha tudi poslovno pritegnilo. Gre pa takole:

Zamislite se, da ste teniški šampijon in da ste prišli igrat na teniški turnir, ki se igra na sistem izpadanja. Rutinska naloga, kajne? Sedaj pa si zamislite, da je turnirsko pravilo ravno obrnjeno – napreduje tisti, ki izgubi dvoboj in ne njegov zmagovalec. Vi ste prišli na turnir kot favorit za končno zmago (glede na predhodne uspehe) in za to pravilo izveste tik pred začetkom prvega dvoboja – kakšna bo vaša strategija?

Po eni strani si želite ohraniti podobo odličnega teniškega igralca in igrati na vrhunskem nivoju, po drugi strani pa vas bodo dobre igre pripeljale do tega, da boste izgubili turnir. Kakšna bo torej vaša strategija? Ki je seveda precej odvisna tudi od strategije, ki jo bo zavzel vaš nasprotnik.

Ali se boste odločili igrati slabo in na poraz (ki bo posledično vaša zmaga)? In ob tem tvegali, da bo tudi vaš nasprotnik izbral to strategijo in igral slabo, tako da bo vajin dvoboj eno samo matranje žogice, kot smo včasih v teniškem žargonu rekli. Obenem tudi ne bo nobenega užitka v igri, ne pri vas, ne pri njem. Ali pa se boste kot teniški šampijon, zaradi ohranjanja vaše podobe v javnosti (in visokega nivoja igre, po kateri ste znani), odločili, da boste igrali najboljše možno in pri tem tvegali, da zmagate (ter s tem izgubite možnost nadaljevanja pri sistemu na izpadanje)? Izgleda, da za karkoli se odločite, izgubite, tako ali drugače.

Tudi posel in poslovne odločitve, ki so v povezavi z njim, pred menedžerje, podjetnike, lastnike, velikokrat postavijo podoben izziv: izgleda, da za karkoli se odločimo, bo izid negativen za nekoga od naših deležnikov: nas, podjetje, zaposlene, stranke, investitorje, dobivatelje, druge partnerje. Pa vendar se kvaliteta menedžerja/vodje meri po številu pozitivnih odločitev, ki jih vsakodnevno sprejme. Kako lahko pomagamo temu poslovnežu in se s tem v zvezi ponovno vrnemo k našemu teniškemu šampijonu?

Predstavljajmo si, da se tenisač odloči, da njegova odločitev ne bo imela t.i. “lose-lose” (izgubim – izgubiš) rezultata. Temveč, da bo odšel na igrišče ter preprosto kar najbolj užival v igri, ne glede na rezultat. Kakšna bo po vašem posledica takšne odločitve? Zelo verjetno je (in tudi raziskave potrjujejo podobno), da bo igralec (ker bo razbremenjen teže zmage ali poraza) preprosto užival v igri in igral tenis svojega življenja.

Tudi sam se spomnim podobne situacije iz mojega poznega (že rekreativnega) teniškega obdobja: na enem izmed turnirjev (ki je bil bolj družabnega značaja) smo igrali turnir dvojic po sistemu izločanja, z naslednjim pravilom: v vsaki rundi si dobil novega soigralca v paru, s tem, da je bil ta soigralec izbran na način, da bolj visoko, kot si zmagal v preteklem kolu, slabšega (glede na rang) soigralca (od tistih, ki so še preostali) si dobil. Nekateri kolegi so pri tem kalkulirali in izbrali taktiko, da so dobili srečanje na najbolj možen tesen način (nekateri so se pri tem tudi ušteli in izgubili zadnjo(i)(e) igro(i)(e) ter tako izpadli iz turnirja), sam pri sebi pa sem si rekel, da bom preprosto užival v dnevu, v igri ter z vsakim soigralcem, ki ga bom dobil – in ta sproščenost se je prenesla tudi na moje soigralce ter začuda (ali pa ne) sem prišel do finala turnirja (kjer sem resda s kolegom izgubil, sem pa cel dan užival v svoji igri, ki je bila zato tudi na visokem nivoju).

 

Kakšen je torej lahko današnji nasvet za poslovni svet:

  • Lahko se naučimo obvladovati naš proces razmišljanja, na način, da se odločimo, da bomo v win-win poziciji, ne glede na situacijo. Na ta način bomo postopno prešli v t.i. stanje “flowa” (op.p. stanje toka) – stanje, kjer ni razlike med delom in igro, med porazom in zmago, kjer se preprosto osredotočimo na samo dejanje/delo oz. njegovo vsebino in v njej uživamo.
  • Dati vse od sebe in se ne obremenjevati z rezultatom – v tem primeru boste najbolj uspešni (sproščeni, suvereni) pri opravljanju vaših aktivnosti in rezultat bo posledično boljši!
  • Začeti z akcijo, kateri bo sledilo tudi dobro počutje (in ne obratno, da čakamo, da se bomo začeli dobro počutiti in potem postali aktivni) – o tem govori tudi raziskava na temo sreče in zadovoljstva ter njune povezave z uspešnim delovanjem (t.i. Happiness Advantage), o kateri v svojem prispevku govori Shawn Achor, ki se na Harvardu ukvarja s preučevanjem te tematike, pravi pa naslednje: “Success doesn’t bring happiness. Happiness brings success”. Več o tem v njegovem prispevku na naslovu: http://www.bakadesuyo.com/2014/09/be-more-successful/

Za konec še kratek odlomek na temo vrhunskosti s strani kolega Janeza Hudovernika, ki o tem pravi: “Verjetno ste že razmišljali o tem, kaj loči virtuoza od povprečnega violinista. In kaj šprinterskega rekorderja od počasnejših tekmecev? Vprašanje je ali gre pri vrhunskih mojstrih za prirojeni talent ali morda za vajo, trening, dril. “V bistvu so raziskovalci prišli do sklepa, da tisto, kar bi lahko imeli za prirojeni talent za glasbo, pravzaprav ni nič drugega kot nakopičena praksa” (D. Epstein, Športni gen, str. 39).

Kar ponovno nakazuje na pomembnost proaktivnega delovanja in če je tega delovanja čim več v stanju toka (t.i. flow state), bodo vaši rezultati tem boljši.

Želim vam čim več sproščene in uspešne akcije!

 

Janez Žezlina

Partner in poslovni coach

Janez.zezlina@energos-svetovanje.si