Obvladovanje časa je aktualnejše, kot kdaj koli prej. Najsi bo kot orodje za izboljšanje dela ali pa vodnik za organiziranje človekovega življenja in način za zagotavljanje uspeha. Večina seminarjev in knjig je namenjena temu, da slušatelje oz. bralce usmeri od organizacije časa k postavljanju osebnih ciljev, ki izhajajo iz poslanstva posameznika oz. obratno. Seveda je to pomembno. A mi se bomo bolj osredotočili na elemente obvladovanja časa v poslovnih procesih. Nenazadnje kot pravi Seiwert, je čas denar, življenje in kapital. Seveda je že uvodoma pomembno poudariti, da ne obvladujemo časa, ampak sebe. Čas, ki ga merimo z merskim instrumentom, kot je štoparica, namreč nezadržno teče neodvisno od nas.

Na te dobrine pa je moč gledati tako skozi osebne cilje, kot skozi cilje podjetja. Če predpostavimo, da ste na novo zaposleni in da imate pred sabo 40 let dela, imate največ 68.000[1] ur da realizirate vse službene cilje, do dneva ko se boste upokojili. Ker pa je stopnja izkoriščenosti časa v gospodarstvu med 30 in 40%, je za realizacijo ciljev namenjeno manj časa. Večina energije in časa izpuhti, ker ni jasnih ciljev, planov, prioritet in nadzora nad opravljenim delom. Za realizacijo privatnih ciljev vam je sicer na razpolago nekoliko več ur, saj lahko za te cilje namenite ves prosti čas. Od postavljenih prioritet pa je odvisno, ali jih boste tudi dejansko izrabili.

Obvladovanje časa je eden izmed pokazateljev zrelosti podjetja in posameznikov, ki se kasneje kaže v poslovni uspešnosti. Dejansko se ta proces začne v šoli, ko je potrebno čas in aktivnosti razporediti na študijske in obštudijske aktivnosti ter pri tem upoštevati posameznikove zmožnosti. Kasneje se nadaljuje v podjetjih.

Na žalost se vzorci iz šole prenašajo v podjetje, ko je delo čas med dvema »pavzama«. V šoli so ti intervali predpisani z učnim načrtom. V podjetjih pa predvsem odvisni od narave dela in napisanih in nenapisanih pravil (kulture v podjetju). Zato ni nujno, da dejansko delo tudi prinaša dodano vrednost. Vse preveč je namreč nepotrebnega dela, ki dejansko posameznikom omogoča, da so sicer na plačilni listi in delajo. Ni pa nujno, da pripomorejo k rasti podjetja.

Recept za preživetje v ujetništvu, kot ga je opisal češki pisatelj Josef Škvorecký v enem svojih romanov, je morda še preveč zakoreninjen v nekaterih podjetjih. Opisal ga je takole: »Vzameš velik rumen sod, prazen, in ga s silnim vzdihovanjem in jamranjem vališ prek tovarne. Na cilju vzameš najbolj kontrasten sod, recimo majhen in črn, ter ga prav tako z igranim trudom vališ nazaj. To ponavljaš celo ujetništvo«. Josef pravi da se je recepta držal in je živ še danes. Medtem ko njegovi kolegi te sreče niso imeli. Seveda dela ne moremo neposredno primerjati z ujetništvom. Gre pa pri delu zagotovo za preživetje. In manj energije, kot se lahko vloži v delo, večja je možnost prav tega.

Težko je o tej temi povedati kaj popolnoma novega. Obvladovanje časa in iskanje izkoristka le tega je namreč stalen izziv in se ne bo nikoli zaključil. Bralcu želimo veliko uspeha pri lastnem obvladovanju časa, kot tudi obvladovanju sodelavcev. Uspela bodo namreč le tista podjetja, ki imajo ustrezno dodano vrednost. Poleg tega organizacija sebe, sodelavcev in dela tudi pripomore k manj stresa. Zato je zelo pomembno, da se zaposleni zavedajo, kako ga lahko obvladujejo sami in kako lahko obvladujejo druge.

Smisel obvladovanja časa je, da se usmerite k opravljanju pomembnih nalog. Če si spet sposodimo Škvoreckýega, bi vam želeli pomagati, da bi lahko s čim manjšo muko premikali velike tovore (naloge) prosti zastavljenemu cilju in bi bili pri tem tudi opaženi. Zato je trud za ohranjanje najpomembnejših stvari (nalog) na pravem mestu. Lastna izkušnja, katero želim deliti z vami je, da z ustrezno organizacijo prioritet, ciljev in časa lahko združiš tako zasebno življenje, kot študij ob delu in zahtevne naloge v podjetju. Covery ponazarja obvladovanje časa z nasprotjem med dvema močnima orodjema, ki nas vodita: uro in kompasom. Ura predstavlja naše obveznosti, urnik, cilje, dejavnost – kaj počnemo s časom, ki ga upravljamo. Kompas predstavlja vizijo, vrednote, načela, poslanstvo, zavedanje, smer – kar čutimo, da je pomembno, in kako vodimo svoje življenje. Od nas samih je odvisno, za kaj se bomo odločili.

 

 

dr. Andrej Raspor, direktor

 

P.S.

Za vse, ki bi želeli kupiti priročnik za obvadovanje časa, ga lahko najdete na http://www.andrejraspor.com/.

Svetovanje in izobraževanje, dr. Andrej Raspor s.p.

Dolga Poljana 57

5271 Vipava

SI Slovenija

E mail: andrej.raspor@ceatm.org

M 00386 51 313 221

 

 

 

 

 


[1] V ekvivalentu polnega delovnega časa na leto (1 FTE=1700h) pomnoženo s 40 let dela.