Študije o uspešnosti izvedbe projektov kažejo, da v vseh teh letih razvoja projektnih metodologij, kljub številnim knjigam in vse bolj številčnemu članstvu v svetovnih projektnih organizacijah, nismo uspeli narediti bistvenega napredka v odstotku uspešno dokončanih projektov. Ta se še vedno giblje pod 50%. V kolikor pa bi upoštevali še realizacijo poslovnih učinkov, bi bil še nižji. Kako je to mogoče?  Se na napakah ne naučimo dovolj? Premalo poznamo in upoštevamo dobre prakse?  Ali pa je vzrok v kulturi organizacij, ki ne spodbuja in podpira dovolj projektnega načina dela in sprememb.

S tem v zvezi imamo v tej številki izredno priložnost, da vam predstavimo razmišljanja g. Michaela Sahota, ki je coach agilnosti in agent sprememb iz Kanade ter katerega knjigo vam v nadaljevanju predstavljamo. Michael bo tudi “key note” govornik konference Projektna praksa v mesecu februarju 2014 in si ga lahko ogledate v živo.

 

WORKING WITH ORGANIZATIONAL CULTURE

If you do not manage culture, it manages you. Using the Schneider culture model you could understand and work with your organization’s culture. With this model you will be able to discern what will result in cultural conflict from what will support the existing culture.  I have found this to be a profoundly useful model for understanding the hidden dynamics at play. Through this understanding we can avoid conflict and increase coherence and alignment of our efforts. Alignment eases tension between different roles such as line managers and project managers that might have allegiance to different culture and values.

 

Več o tem si lahko preberete v njegovi brezplačni  e-knjigi, ki jo najdete na:

http://www.projektna-praksa.si/sl/key-note

Michael Sahota, Agile coach from Canada, author booklet titled “An Agile Adoption and Transformation Survival Guide: Working With Organizational Culture”