»Toda prišli bodo novi časi in novi izzivi. Prav nič ni gotovo, razen dejstva, da so končni rezultati odvisni od vrednot in odnosov. Vodje z zdravim razumom to vedo. In zato dosegajo izjemne rezultate. Prišel je namreč čas, da najdemo izgubljene vrednote. Predvsem pa moramo najti pogum, da imamo vrednote.«

                                                        Miguel Angel Violan v knjigi Metode Josepa Guardiole

 

Tudi vrhunski šport je že vrsto let predvsem posel, kjer so vodilni možje v najboljših klubih razvili celo vrsto dobrih praks za upravljanje s svojim največjih bogastvom – igralci – vrhunskimi posamezniki. V športu prav tako kot  v poslu zmaguje timsko delo – skupina talentiranih posameznikov, ki jih v učinkovit tim poveže uspešen trener, v poslovni terminologiji imenovan menedžer – vodja. Zato je lahko iskanje vzporednic med poslovnimi in športnimi dobrimi praksami zelo dobra vaja v urjenju možganov in posledično iskanju novih idej, ki jih lahko uspešno uporabimo v poslovni praksi svojega podjetja oz. organizacije. Še posebej pa, če govorimo o športno poslovni organizaciji, ki temelji na vrednotah in trajnostnem razvoju.

V času krize moralnih vrednot je športni klub Barcelona svetel zgled, ki s svojo filozofijo delovanja navdihuje milijone nogometnih, košarkarskih in rokometnih privržencev po vsem svetu, vedno bolj pa sem prepričan, da bi lahko navdihovala tudi številne poslovneže, ki v današnjem času iščejo izgubljeni poslovni kompas, ki jim bo zagotovil dolgoročno rast in razvoj. Zato si poglejmo s čim nas lahko Barca (op.p. Barca je okrajšava za športni klub Barcelona) prepriča, kot je v času vladavine njenega trenerja Josepa (Pepa) Guardiole prepričala nogometni svet, ko je osvojila 14 od 19 najpomembnejših svetovnih lovorik na svetu, od tega tudi dva naslova evropskega in svetovnega klubskega prvaka.

VLADAVINA SKROMNOSTI IN POGUMA –  LA MASIA

Nekaj ​​kilometrov od ogromnega Barceloninega stadiona Nou Camp, ki sprejme skoraj 100.000 obiskovalcev, je čudovita stara kmečka hiša iz 18. stoletja. Zgrajena leta 1702 in glede na svoj izgled precej neustrezno postavljena v eno izmed najbolj hrupnih mestnih četrtih, je znana kot La Masia.

Nogometni klub Barcelona je leta 1979 spremenil to lepo stavbo v svoj mladinski trening center, s ciljem sistematičnega razvoja mladih talentiranih igralcev za potrebe svojega profesionalnega moštva. Vanj sprejmejo otroke, ki ponavadi prihajajo iz okolice mesta (seveda lahko tudi dlje, kot npr. Lionel Messi, ki je po rodu Argentinec, vendar »produkt« Barcelonine mladinske šole), stare 13 ali 14 let in jih gostijo v svojem centru, kjer živijo, spijo, se učijo in jedo skupaj, v velikih skupnih prostorih. Na teden tak otrok tipično trenira okoli 6 do 8 ur ter odigra eno 90 minutno tekmo, ostali čas pa posveča drugim aktivnostim, kot drugi šoloobvezni otroci.

V La Masii je poudarek na razvoju celovite osebnosti, kjer se velik pomen pripisuje odnosu do dela ter zdravi prehrani in disciplini (npr. zgodnjemu spanju). »Naše otroke treniramo, da bodo postali dobre osebnosti z zdravim načinom življenja in da so obenem zadovoljni s svojim načinom življenja,« pravi Albert Capellas, mladinski koordinator v klubu. »Zelo pomembno je, da imajo fantje spoštovanje drug do drugega ter da delujejo kot pravi gentlemani. Ko igrajo jih spodbujamo k trem ciljem: kot prvo morajo biti bolj športni (t.i. fair play) kot druge ekipe pri doseganju svojega cilja, kar pomeni, da naj dosegajo manj prekrškov in so manj agresivni, kot drugo želimo, da igrajo bolj kreativno in aktivno od nasprotnikov, torej t.i. napadalni nogomet. Tretjič pa jih spodbujamo k zmagam – vendar ne na račun prvih dveh ciljev.«

Gre za uravnotežene in celovite osebnosti, ki jih vodijo skupne vrednote in pripadnost organizaciji – nekaj, kar je cilj tudi vsake poslovne organizacije. Zadovoljen ugotavljam, da vedno več takšnega razmišljanja vidim tudi pri razvoju vodij/zaposlenih v slovenskih podjetjih, kjer ni pomembno samo strokovno znanje, temveč je vedno bolj pomemben karakter in osebnostna širina posameznika.

Slika: Stara »kmečka trdnjava« La Masia pred nogometnim velikanom, štadionom Nou Camp

ISKANJE ODLIČNOSTI – TOTALNI NOGOMET ALI GENERALISTIČNI SPECIALISTI

V času družbe znanja, ko je za podjetja ključno biti agilen in stalno razvijati ter krepiti bazo znanja, ki jo ima, je zelo pomemben tudi razvoj multiopravilne ekipe – v agilnih kulturah (ki se iz IT okolij vedno bolj prenašajo tudi na vse ostale poslovne funkcije) takim posameznikom rečejo t.i. generalistični specialisti, v nogometu temu pravijo totalni nogomet, ko vsak igralec obvlada praktično vse vloge na igrišču.

Totalni nogomet, ki je produkt nizozemske nogometne šole iz sedemdesetih let 20. stoletja in ga je v 90. letih v FC Barcelono prinesel legendarni nizozemski nogometni biser in uspešen Barcelonin trener Johan Cruyff, poudarja razvoj celovitih igralcev, ki obvladajo praktično vse vloge na igrišču. Kar pomeni, da Barcelonini napadalci opravljajo tudi obrambne naloge in pa da obrambni igralci obvladajo tehniko in znajo preiti in tudi kreirati igro v napadu. Za nasprotne ekipe to seveda pomeni veliko težavo, saj se morajo npr. v obrambi skoncentirati na bistveno večjo število »napadalcev« kot pri drugih ekipah.

Si predstavljate, kako veliko prednost bi imeli v vašem poslovanju, če bi bili vsi (ali pa vsaj večina) vaši ljudje t.i. generalistični specialisti – specialisti za določeno področje, vendar bi obvladali tudi širino drugih področij ter imeli interdisciplinarna poslovna ali strokovna znanja – koliko lažje je tako sestavljati uspešne projektne time in načrtovati kadrovsko politiko, kajne? Seveda pa to od podjetij zahteva stalen in sistematičen (interni) prenos znanja in veščin v podjetju, kar je vsekakor še vedno velik izziv za poslovne institucije.

»MES QUE UN CLUB« – VEČ KOT KLUB, JE LAHKO TUDI VEČ KOT PODJETJE

FC Barcelona pod eno streho združuje več športov, res pa je, da trenutno izstopa prav njihova nogometna ekipa. Nogometaši, ki jih trenutno občudujemo kot najboljšo ekipo na svetu, se na igrišču sporazumevajo brez kakršne koli verbalne komunikacije, dovolj je le pogled, da vsak od njih ve, kaj mu je v danem trenutku storiti.  Mi pa se čudimo in sprašujemo, le kako jim to uspeva.

Pred kratkim smo na eni od tekem lahko videli zgodovinski trenutek, ki se bo vpisal v zgodovino kluba za večno, na zelenici je namreč zaigrala enajsterica, ki je v celoti izhajala iz La Masie in to si lahko privošči redko kateri klub, če sploh. La Masia ne vzgaja zgolj nogometne talente v vrhunske nogometaše, temveč posameznika vzgaja v solidarnega, spoštljivega in tovariškega, kajti le s takimi posamezniki je možno dosegati zmage v ekipnih športih. In tu se skriva odgovor na zgoraj postavljeno vprašanje, ključ do uspeha je ravno La Masia. FC Barcelona je znana po tem, da svojim igralcem stoji ob strani, tudi ko je najtežje, ko so bodisi bolni, poškodovani ali pa preprosto ne najdejo prave forme. Tak način vodenja je imel tako Pep Guardiola, za njim pa ga je povzel tudi Tito Villanova.

Med samo tekmo lahko opazimo, da trener pošlje na zelenico igralca, ki ni ravno v najboljši formi zato, da mu soigralci pomagajo do zadetka, ki bi mu povrnil samozavest in bi zato bolje zaigral. In prej kot slej se to tudi zgodi, take poteze pa se trenerju povrnejo z obrestmi. Občutek, da za klub nekaj veljaš tudi ko ti ne gre dobro, je neprecenljiv, hvaležnost igralca pa neizmerna.

V svetu je zelo odmeval primer nogometaša Barce Erica Abidala, ki je zbolel za rakom na jetrih in je bil do pred kratkim še na okrevanju. Ves čas je klub skrbel za to, da je imel ob sebi vrhunske strokovnjake, ki so opravili zahteven poseg presaditve jeter, četudi to ni zagotavljalo, da se bo sploh kdaj vrnil na zelenice. A klub ga ni odpisal, temveč mu je pomagal do okrevanja in kmalu ga bomo spet videli na igrišču. Že po prvi operaciji se je kmalu vrnil na igrišče in takrat je vstalo vseh skoraj 100 000 navijačev na stadionu Camp Nou. Tudi medtem, ko je bil na zdravljenju, so mu izkazali čast na eni od tekem in njemu v čast vstali točno v 22 minuti tekme, Abidal namreč v ekipi nosi številko 22. Najbolj veličasten trenutek pa smo lahko videli ob osvojitvi pokala Lige prvakov v letu 2011, ko je dolgoletni kapetan ekipe, Carles Puyol, snel kapetanski trak in ga zavezal Ericu Abidalu na roko, da je le-ta lahko prvi dvignil osvojeni pokal. To zmorejo le ljudje z velikim srcem in take vzgaja La Masia, ki je vanje vlagala vse svoje upe, to pa se zdaj vrača z obrestmi.

Lionel Messi pa je posebna zgodba. Otrok iz argentinskega Rosaria, ki je bolehal za pomanjkanjem rastnega hormona in ko podjetju, kjer je bil zaposlen njegov oče, zaradi težav z likvidnostjo ni več uspelo poravnavati stroške njegovega zdravljenja, se je le-ta na pobudo trenerja odpravil s sinom v Barcelono, kjer so preizkusili njegov talent in se odločili, da ga sprejmejo v La Masio. Tu je bil poleg treningov in pouka deležen tudi profesionalnega zdravljenja njegove bolezni, ki jim jo je uspelo uspešno zavreti. Nadaljevanje zgodbe v večji meri poznamo, le da so tu obresti veliko večje, kot so pričakovali tudi v sami Barceloni. Kljub slavi je La pulga (kar pomeni bolha, tako so ga namreč klicali prijateli v Argentini) ostal skromen, na realnih tleh in še vedno se ne pozabi za vsak doseženi gol zahvaliti svoji pokojni babici, ki je najbolj zaslužna za to, da je sploh pričel trenirati  nogomet.   

Tak zgled in delovanje lahko preslikamo tudi na podjetje, pri tem pa je potreben izreden čut za ljudi. Do gospodarske krize je v prvi vrsti prišlo zaradi pomanjkanja vrednot in pretiranega pohlepa posameznikov, pomemben je bil le denar, ljudje so bili zgolj »delovna sila«, ki jo je bilo potrebno izkoristiti. Žal je bilo menedžerjev s takim razmišljanjem v Sloveniji še vedno toliko, da jim je uspelo, poleg politikov, našo državo pripeljati do sedanjega stanja. A ljudem je dovolj, želijo si sprememb, želijo povrniti vrednote, kot so solidarnost in tovarištvo, zato se v teh težkih časih marsikdo, tudi zaradi bega iz našega vsakdana zateče k navijanju za Mes que un klub, saj tam zazna tisto, kar trenutno pogreša bodisi v državi, podjetju, med »prijatelji«……..

Zato je potrebno področje menedžmenta »barcelonizirati«, povrniti ljudem vrednote, dostojanstvo, jim dati vedeti, da za podjetje nekaj pomenijo, da niso zgolj sicer nujen, a nepotreben strošek. Tak človek bo z vami ostal tudi takrat, ko bo vašemu podjetju šlo slabo. Potrebno je namreč vedeti, da na poti navzgor srečujete iste ljudi, kot jih boste na poti navzdol, kakšnega odziva pa boste od njih deležni ob vašem padanju, pa je odvisno le od vas samih. Zato postanite več kot podjetje, »barcelonizirajte« svoje poslovne procese, dajte sodelavcem in poslovnim partnerjem svoj »kapetanski trak« in jim s tem dajte vedeti, da jih spoštujete – verjemite, vrnilo se vam bo.

VODENJE JOSEPA GUARDIOLE

Pep Guardiola je osnove svojega vodenja dobil tudi pri svojem predhodniku Johanu Cruyffu, njegovemu trenerju, ki je oz. še vedno prisega na t.i. pigmalionov učinek (op.p. Pygmalion je igra britanskega dramatika George Bernard Shawa). Gre za učinkovit način vodenja, s katerim izboljšamo sposobnosti ljudi tako, da jim pokažemo, da jim zaupamo in da od njih pričakujemo veliko (ali na kratko: namesto, da vidimo, da bi lahko verjeli, v tem primeru verjamemo, da bi lahko videli).

Poglejmo si še nekaj vodstvenih zapovedi oz. vodil Pepa Guardiole, ki se seveda vse zlahka prenesejo v poslovni svet vodenja sodelavcev:

  • Metoda njegovega dela je sestavljena iz vzpostavljanja odnosov in stališč v ekipi, gradnji homogene ekipe, ki temelji na skupnih vrednotah in pripadnosti filozofije organizacije, ki je več kot samo klub. Barco zaznamuje slogan v katalonščini »Mes Que un Club« (op.p. Več kot klub), ki implicitno kaže tudi na dejstvo, da klub predstavlja tudi simbol katalonske identitete, ki hrepeni po neodvisnosti in samostojnosti.
  • Vodenje z zgledom: Guardiola je vodja, ki nas vedno znova prepriča z zgledom in s strastjo, s katero se predaja svojemu delu. Ker dela to, kar ljubi in ljubi to, kar dela. Guardiola je z dušo in telesom predan svojemu delu. Iz predanosti se rodi občutek pripadnosti. Občutek pripadnosti pa pripelje do motivacije: notranje želje, da naredimo tisto, kar moramo narediti, da izpolnimo svoje naloge.
  • Vodstvena integriteta: verodostojen vodja ni tisti, ki se trudi ustreči večini ali početi tisto, kar vsi pričakujejo od njega, temveč tisti, ki se trudi, da so njegovi misli v skladu z njegovimi besedami in besede v skladu z njegovimi dejanji. Pa čeprav to pomeni, da mora velikokrat plavati proti toku in trpeti zaradi osamljenosti.
  • Moč transformacijskega vodenja: dobri vodje svoje ljudi »spreminjajo«, iz njih potegnejo najboljše. Ustvarjajo predanost delu in razvijajo njihov talent. Zato jim ljudje sledijo. Uspeh je namreč kombinacija predanosti delu in udejanjanja talentov posameznikov – dober vodja zna spodbujati oboje pri svojih sodelavcih.
  • Zmaguje ekipa in posamezniki, ki so predani ekipi in vrednotam organizacije. Barca pri svojih igralcih spodbuja skromnost kot človeško vrednoto in profesionalno odličnost na drugi strani. Kar pomeni, da egocentrični posamezniki v njeni ekipi nimajo kaj iskati (primer Zlatana Ibrahimoviča, igralca svetovnega formata in vrhunskega kreativca na igrišču, ki ga je Guardiola odpustil, ker se ni uskladil s sistemom vrednot, ki vlada v Barci). Španski izraz za skromnost je humildad, ki izhaja iz besede humus, ki pomeni zemlja. Skromnost torej lahko enačimo s prizemljenostjo, sposobnostjo biti na trdnih tleh, imeti stik z realnostjo.
  • Zadovoljna krava daje več mleka. Zadovoljni ljudje proizvajajo več in bolje. Vsako organizacijo opredeljuje razpoloženje, ki vlada v njej. Guardiola čuti hvaležnost do življenja, kar med njegove igralce vnaša pozitivnost. Hvaležnost pa je predpogoj za velikodušnost in plemenitost. Velja rek, da več kot dajemo, več tudi prejemamo in pri Barci je to zlato pravilo njihovega vsakodnevnega delovanja.
  • Tako kot treniraš, tako boš igral. Poudarek je torej na tem, da vsak dan, v vsakem trenutku daš vse od sebe. In potem rezultat vedno pride. Če uživaš v poti, lažje dosežeš svoj cilj. Enako velja v poslu – podjetje, ki se fokusira na to, da vsak dan v vseh pogledih naredi vse za zadovoljevanje potreb svojih eksternih (kupci, drugi poslovni partnerji) in internih (zaposleni) strank, bo veliko uspešnejše tudi v doseganju svojih ciljev, ki bodo na ta način posledica.
  • Dober učitelj je dostojen učitelj. Guardiola črpa znanje iz vseh mogočih virov ter vedno priznava strokovnost in izkušenost vseh svojih učiteljev.
  • Vodje z zdravim razumom dosegajo izjemne rezultate. Ta zdrav razum pa je povezan s kolektivno logiko, z ljudmi. Vodje z zdravim razumom se znajo postaviti v kožo drugih (so empatični), ko napoči čas pomembnih odločitev. 

Pa še anekdota za konec: Guardiolo je nekoč eden od njegovih tesnih sodelavcev, ki je ravno pripravljal predstavitev na temo vodenja, vprašal, kaj je to vodja. Trener se je popraskal po glavi, nekaj trenutkov razmišljal, na koncu pa odgovoril: »Še sanja se mi ne.« On torej ne vodi, on preprosto je, kar je in zato je najboljši vodja, kot mu priznavajo vsi njegovi igralci in sodelavci.

FC Barcelona slovi po velikem čutu za sočloveka in poleg vrhunske igre ima tudi iz tega razloga veliko občudovalcev po celem svetu. Dolgoletni slogan kluba še kako odraža takoimenovani DNK La Masie, FC Barcelona je v vsej svoji veličini Mes que un club (več kot klub) v pravem pomenu besede. Če kdaj, potem je zdaj je pravi čas, da to postanete tudi vi!

S svojo predanostjo, skromnostjo, kreativnim in proaktivnim napadalnim pristopom, stalnemu stremljenju k odličnosti in strastjo ter ljubeznijo, ki jo do igre kažejo vsi Barcelonini igralci, je osvojljiva vsaka športna lovorika – enako pa velja za posel, kajne?

Edita Dobaj

Vodja za stike z javnostjo pri FC Barcelona Slovenija, edita.dobaj@fcbarcelona.si

in

Mag. Janez Žezlina

Partner in svetovalec, janez.zezlina@energos-svetovanje.si

Energos d.o.o.

Viri:

Violan, Miguel Angel: Metoda Josepa Guardiole. Založba Pasadena. Ljubljana. 2012

http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1265747/Inside-FC-Barcelonas-football-academy-churning-future-Messis–free.html