Zakaj je inovativnost tako težavna z vidika posameznika ali z iz vidika podjetja?

Bistvo inovativnosti je v spremembi, drugačnosti. Je v tem, da delaš ali se vsaj trudiš delati nekaj drugače, kot si delal prej. Preživetveni nagon možganov pa skuša na več načinov preprečiti  to tveganje, za katerega se samo zdi , kot napredek. Lahko je past, prevara.  Varnost je v vzorcih, ponavljanju tistega, kar te je ohranilo živega včeraj.

Inovativnost in kreativnost  danes naletita na dva večja problema. Notranjega-možganskega, se presega z zavedanjem kognitivnih procesov in s tehnikami, ki kreativnost omogočajo. Zunanjega (poplava informacij, produktov, ljudi, mrež in specifičnih znanj), pa z integracijo notranjega v poslovno vizijo.

 

1.       VZROK KREATIVNE BLOKADE

Zagotovo ste opazili, da vam stres kreativnost blokira, da kvari odnose, ker ste napeti, živčni, zaprti in negativni. Pogost stres in prepolna glava povzročita cel kup bolezni, na koncu pa načne še vašo samozavest, uniči zagon in strast.

Misli nas spravljajo v stres, ker:

 

možgani razmišljajo preveč

Čelni reženj možganov je zadolžen za analizo, logiko in preračunavanje. Odličen je za sprejemanje odločitev. Absolutno pa ubija kreativnost. Zaradi preobremenjenega razmišljanja včasih umetniki, športniki, glasbeniki ,… zožijo nevronske poti in onemogočijo pot do globljih kapacitet. S tem se zablokirajo.

 

možgani vidijo le delček realnosti

Na kar se koncentriramo, to raste, do meje, ko iz točke fokusa odstranimo vse. Retikularni aktivacijski sistem je ustvarjen tako, da filtrira 99.99% vseh drugih stimulansov. To je dobro, da niso možgani preobremenjeni z informacijami. Na žalost pa s tem izgubite priložnosti, ki jih ne vidite. Kljub odporu, da bi brali, delali, gledali nekaj, za kar si zdaj niste vzeli časa, ali celo nekaj, kar ste do sedaj (zaradi ozkega poznavanja tematike) odklanjali, se prisilite, da storite ravno to. S tem gradite nove možganske mreže, odkrivate nove vidike in brišete  negativne kognitivne zaznave.

 

možgani vidijo, kar verjamejo

Vse kar se ne sklada z strukturo  prepričanj, ljudje zavržemo kot neprimerno. Na takšen način kreativnosti ne odpirate vrat. Izhajajoč iz tega, da je večino prepričanj vgrajenih v podzavest v otroškem obdobju in da se raje obdajamo z isto-mislečimi (beri: ljudjmi z enakimi prepričanji), nam z vidika drugačnosti, to predstavlja veliko omejitev. Omejitve pa vodijo v velik stres, ker onemogočajo drugačno rešitev.

 

2.       REŠITEV, POT DO NOVIH IDEJ

Kako torej priti no nove ideje, rešitve, kreativnega momenta?

Se  vam je že kdaj zgodilo, da ste najboljšo idejo dobili zvečer, v postelji, pod tušem, zjutraj, nepričakovano, ko ste delali čisto nekaj drugega? Trenutki brez stresa, kajne?

Tehnike sprostitve vam s posebnimi prilagojenim programi omogočajo, da regulirate  njegove učinke tudi na delovnem mestu. Kdo si ob tem tempu, zahtevah in pritiskih lahko privošči, da bo čakal na večer ali vikend?

Kljub temu, da ustaljeni  pristopi k uravnavanju stresa že dolgo poznajo npr. Jackobskovo PMR, avtogeni trening, NLP, hipnozo, CBT,…, jih napredni posamezniki in organizacije po svetu (o tem sem pisala v prejšnjem prispevku) že dolgo kombinirajo z različnimi prilagojenimi programi meditacije, ki so zelo zahodnjaški.  Njihova kombinacija prinaša najbolj učinkovito sprostitev kratko- in dolgoročno. Odpira duhovne potenciale, vas dela bolj človeške in zavedne. Odklonilen odnos in skeptičnost tokrat ozavestite z zgornjimi razlogi blokad in dopustite možnost, da je to eden tistih elementov, ki doda piko na I v prednosti.

Vsak podjetnik, vodja in poslovni vizionar ve, da so naslednji elementi ključni za obstoj organizacije na trgu:

–          JASNOST IN FOKUS

Rek, da je tišina mati kreativnosti , napeljuje na utišanje uma. Ne samo, da s tem omogočite dostop do ideje, stresu odvzamete moč in sprostite celo telo. Prepolna glava povzroča stres, kar pa potrebujete vi, je jasnost, tišina, mir v glavi, prostor za rojstvo novega, drugačnega.

Včasih ta moment lahko pride med tušem, tekom, pred spanjem ali zbujanjem.  Vse to so spontani  trenutki, ko se glava za trenutek izklopi.

 »Aha« trenutke se lahko naučimo po želji generirati. Naučiti se moramo obvladati stres in izprazniti preobremenjeno in prepolno glavo.  Na tak način se »odpremo« in naredimo prostor za drugo, novo.

–          VEČJA LOJALNOST ZAPOSLENIH

Zaposleni s tem, ko vodstvo z uvedbo anti-stresnih programov pokaže, da jim ni vseeno za njihov stres, pokažejo večjo lojalnost. V podjetju bodo ostali dalj časa, delali bodo boljše in več. Z uspehom podjetja se bodo neposredno povezali.

–          BOLJŠA KOMUNIKACIJA V PODJETJU

Jasna glava izraža jasne misli. Efektivna komunikacija med upravo in zaposlenimi je ključna za tekoče vodenja vsakega posla.

–          MANJŠA ODSOTNOST ZARADI BOLEZNI

Stres povzroča slab in kratek spanec, težave s krvnim tlakom, depresije, zaradi mešanice hormonov, ki aktivirajo pripravljenost za »beg«, uničuje imunski sistem, povzroča težave z želodcem, prebavo in migrenami. Ljudje zaradi sindroma izgorelosti ostajajo doma. Bolniška odsotnost je za podjetje previsoka cena.

–          POVEČANA PRODUKTIVNOST

Tehnike sprostitve, še posebej prilagojene meditacije, dokazano vedno izboljšajo produktivnost. Zaposlenim torej pomagate,  da uravnotežijo stres učinkovito. S tem se bolj jasno osredotočijo na svoje cilje in cilje celotne organizacije. Z manj stresa izboljšamo tudi komunikacijo v podjetju. Ko na tak način pristopimo k ljudem, ki so največji kapital v podjetju, je večji dobiček logična posledica.

 

Alenka Kaštrun

MOJ NAMEN

http://www.mojnamen.si/

———————

M: 386(0)31 642 272

E: info@mojnamen.si

———————

Prospero in d.o.o.

Štefetova ulica 34

4208 Šenčur