Stres in naglica sta dandanes že skoraj stalnici v našem življenju. Deležni smo vsakodnevne jutranje prometne konice, na delovnem mestu si vsi takoj želijo naše pozornosti in vse kar je potrebno postoriti ima oznako »prednostno«, z vseh strani smo prenasičeni s podatki in informacijami, usklajevati je potrebno poslovne in osebne interese in še bi lahko naštevali.

Čeprav je stres do določene mere pozitiven, saj bi bilo življenje brez njega zelo dolgočasno in neproduktivno, ga je potrebno znati obvladovati. Da nam dogajanje ne uide iz nadzora, ter da lažje prenašamo  vsakodnevne aktivnosti,  je potrebno, da svoje telo in um uravnotežimo.

Dandanes se v podjetjih, katera se zavedajo, da posameznik ni stroj, ki bi lahko delal brez postanka, ampak da lahko tudi pregori, ukvarjajo z različnimi tehnikami, ki blagodejno delujejo na človekovo psiho in posledično počutje, hkrati pa spodbujajo potencial in kreativnost.

V mnogih podjetjih širom sveta je zaposlenim med delovnim časom že na razpolago vodena meditacija, kotički za popoldanski power nap (popoldanski dremež), energijske postaje, postaje navdiha, storitve coachinga,…

Mnoge študije so pokazale, da dvajset minutni power nap doprinese veliko več, kot če bi jutranji spanec podaljšali za dvajset minut. Dokazano je, da  človeško telo potrebuje počitek po osmih urah budnosti. Jasno je, da se posledice pomanjkanja spanca poznajo naslednji dan. Če posamezniku primanjkuje spanca daljše časovno obdobje, pa bo to privedlo do izčrpanosti,  ki se bo kazala v reakcijskem času, presoji situacije, viziji, obdelavi podatkov, kratkoročnem spominu, izvedbi, motivaciji in potrpljenju. Mnogi strokovnjaki med delovnim procesom svetujejo dremež, ki naj bi trajal med 15 in 30 minut, kar je ravno toliko, da nas ne popolje do globokega spanca.

Z meditacijo dosežemo sproščeno stanje telesa in duha. V tem stanju začno možgani delovati na področju nižjih frekvenc (od 8 do 12 Hz) – alfa valovanje. Izledki znanstvenih raziskav kažejo na številne pozitivne učinke bivanja v alfa stanju. Na alfa valovih pride do usklajenega holističnega delovanja možganskih hemisfer, kar omogoči uporabo ogromnega kreativnega in intuitivnega potenciala. V tem stanju se krepi intuicija, širi kreativnost in izboljšuje sposobnost učenja.

Pri coachingu gre za interaktivni proces, ki pomaga posamezniku in podjetjem, da dosežejo odlične rezultate z uporabo posebnih tehnik, ki pripeljejo do lastnega miselnega procesa in razvoja. Z uporabo coachinga dosežemo večjo učinkovitost in uspešnost ter zadovoljstvo v poslovnem in osebnem življenju. Coaching temelji na spodbujanju miselnih procesov posameznika in mu pomaga priti do rešitve, do katerih bi sicer prišel veliko težje ali pa morda sploh ne. Cilji coachinga so: samostojnost  pri delu, zmanjšanje stresa, celostno izboljšanje, izboljšanje motivacije, izboljšanje rezultatov dela.

Coaching je tehnika, ki bo v prihodnosti zagotovo pridobivala na pomenu, hkrati pa se bo z razvojem novih tehnologij sam proces coachinga nenehno nadgrajeval. Dandanes poznamo kar nekaj inovativnih izvedb coachinga in ena izmed teh je coaching v povezavi z AlfaSphere.

AlphaSphere je večdimenzionalna soba doživetij, ki  vas popelje v alfa stanje in zanese v enkratno stanje telesa in duha. Stimulira in veže vaše čute. Različne dimenzije zaznavanja se združijo v celovito, več čutno izkušnjo. Barva, oblika in svetloba vas v svoji enkratni kombinaciji z zvokom, vibracijami in toplino vodijo v globoko sprostitev. Počutite se lahkotno in svobodno, tako telesno kot duševno. Razumne in analitične misli zbledijo v ozadje. Vse čutenje je usmerjeno v vašo notranjost. AlphaSphere vas popelje do stanja globoke relaksacije in širi obzorje zaznavanja vas in sveta.

V povezavi s coachingom ima AlphaSphere potencial, da pomaga uporabnikom doseči jasno predstavo sebe v povezavi s točno določeno situacijo. V mnogih izvedbah coachinga je ravno AlphaSphere omogočila nov pristop k rešitvi problema oz. bistvenega vprašanja. Med  uporabo AlphaSphere začnemo na problem gledati iz druge perspektive – kot da bi bili zunanji opazovalec dogajanja. Z uporabo AlphaSphere v coachingu bomo veliko hitreje dosegli, da se uporabnik sprosti in odpre, sama izvedba coachinga bo veliko kvalitetnejša, stranke pa bodo zadovoljnejše saj bodo dejansko »čutile« kako se njihovo obzorje in potencial širi.

 

Aleš Prikeržnik

ales@preblisk.net